Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Interessante links

Pieterskerk 900 jaar. De Pieterskerk viert vanaf 11 september 2021 tot en met 11 september 2022 haar 900-jarig jubileum met de Pieterskerklezingen.

Holland Historisch Tijdschrift is een belangrijk historisch tijdschrift over het rijke verleden van Noord- en Zuid-Holland en verschijnt vier maal per jaar.

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt historische verenigingen en is nauw betrokken bij de uitvoering van programma's voor Erfgoedlijnen van de provincie Zuid Holland.

De provincie heeft ook een eigen site voor de Geschiedenis van Zuid Holland, waarop de Erfgoedlijnen centraal staan.

De erfgoedorganisaties in Noordwijk hebben een gezamenlijke website ontwikkeld.

STIEL is de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden die niet meer aktief is. 
Een groot deel van het STIEL archief (foto's, notulen, STIELZ-en, etc) is ondergebracht bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Het is toegankelijk deels via de studiezaal aldaar (hard-copy en/of digitaal) en deels ook via www.erfgoedleiden.nl

FIEN is de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, waar de STIELZ-en (het magazine van STIEL) digitaal in te zien zijn.

De site Wiewaswie geeft toegang tot miljoenen gegevens over personen. Interessant in kader van genealogisch onderzoek.

De AWN, de vereniging van amateurs in de archeologie in de Rijnstreek.

De Hollandse Genealogische Databank.

Het Waterambacht Leiden is een vereniging, die openstaat voor iedereen die in het Leidse stadswater is geïnteresseerd en zich daarvoor in wil zetten.

De Romeinse Limes hebben een landelijke site, waar natuurlijk ook het nodige te vinden is over en rond de Romeinse aanwezigheid in Rijnland.

De Cultuureducatiegroep verzorgt cultuur-educatieve programma's samen met musea in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek.

De Beeldbank Cultureel Erfgoed van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed bevat veel foto's en kadastrale kaarten.

De website Katwijkzanderij bevat veel informatie over de recente opgravingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Het platform Zelfdoeninerfgoedengroen is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland en De Groene Motor. 

Op https://www.openingstijden.nl/Musea/ kunnen geschiedenisliefhebbers openingstijden vinden van musea in de regio Holland Rijnland. Dankzij de locatieherkenning op de site worden de dichtstbijzijnde musea getoond.

Gemeentearchieven

Erfgoed Leiden en omstreken (ook voor monumenten en archeologie) voor de gemeenten Hillegom, Katwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen en Zoeterwoude.

Gemeentearchief Oegstgeest

Gemeentearchief Voorschoten

Gemeentearchief Wassenaar

Gemeentearchief Zoetermeer

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is de oudste instelling in de streek en heeft heel wat te bieden voor geïnteresseerden in regionale geschiedenis.

Regionaal historisch centrum Rijnstreek, waaronder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk valt.

Het Streekarchief Rijnlandsmidden bestaat niet meer, de archieven van de gemeente Alphen en omliggende gemeenten zijn ondergebracht bij het Gemeentearchief van Alphen aan den Rijn.

De archieven van Leidschendam en Voorburg bevinden zich in het Haags Gemeentearchief.