Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
 

Nieuws

Leiderdorps Museum weer open 

29 aug 2020 - Op zaterdag 5 september om 10.30 uur gaan de deuren van het Leiderdorps Museum weer open. Het museum is gevestigd in zijn nieuwe onderkomen aan de Vronkenlaan 46 te Leiderdorp.  Er is veel te zien. De tijdelijke tentoonstelling “75-jaar bevrijding, 75-jaar vrijheid” en de prachtige vaste tentoonstelling “Weet waar je woont”. De tentoonstelling over de bevrijding van Leiderdorp zal tot het eind van het jaar in het museum te bezoeken zijn. Belangstellenden die tijdens de Corona Lock down deze interessante tentoonstelling niet hebben kunnen bezoeken, kunnen hiervan nu nog 4 maanden genieten.  “Weet waar je woont” geeft een prachtig overzicht van de rijke tweeduizend jaar geschiedenis van Leiderdorp. In de vitrines met verklarende teksten komen onder meer de Romeinse tijd, Leithon in de vroege middeleeuwen, de Leiderdorpse kastelen en het Klooster Engelendaal aan de orde. Na het beleg van Leiden aan het eind van de 16deeeuw waarbij de Schans van Valdez, hoofdkwartier van de Spanjaarden, rond de Dorpskerk lag, ging de ontwikkeling van Leiderdorp verder. Een nieuwe kerk, steenplaatsen, kalkovens, scheepswerven, onderwijs en kerkelijke strubbelingen, van lintdorp langs de rivier naar de bloeiende gemeente die Leiderdorp nu is -  het is te zien in het museum.  In de Dorpskerk is  op de dinsdag- en woensdagochtend nog de tentoonstelling “400-jaar Dorpskerk” te zien, een gezamenlijk project van het museum en het Comité 400 jaar Dorpskerk. Rondleidingen in het museum en kleine lezingen voor maximaal 10 personen kunnen op aanvraag worden georganiseerd tijdens de bezoekuren maar ook daarbuiten. Deze rondleidingen kunnen aangevraagd worden op info@leiderdorpsmuseum.nl of bij Bob Reidsma 06-83334848. De reguliere bezoekuren zijn: ·       Woensdagmiddag 14.00 – 17.00, ·       Zaterdagochtend 10.30 – 12.30, ·       Zondagmiddag 14.00 – 16.00. Het Leiderdorps museum houdt zich aan de Corona richtlijnen van het RIVM. In het museum is het mogelijk om de 1,5m afstand te bewaren tussen personen die niet uit een huisgezin komen. 

'NIEUW LICHT OP LEITHON' 

14 feb 2019 - Vanaf 3 maart 2019 wordt er een grote expositie gehouden over de vroegmiddeleeuwse nederzetting Leithon. Deze nederzetting is blootgelegd tijdens de archeologische opgravingen van 2013 op het Samsom-veld en de naast gelegen tennisbanen.  Om luister bij te zetten aan de expositie wordt er een boek uitgebracht met de titel “Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen”. Het boek wordt geschreven door Dr. Menno Dijkstra.  Om de uitgave mogelijk te maken, verkoopt het museum genummerde waardebonnen van € 10,-. Deze bonnen kunnen bij aankoop van het boek worden gebruikt als gedeeltelijke betaling van het boek. Naar verwachting komt het boek, waarvan de prijs nog niet bekend is, in maart 2019 uit.  De waardebonnen zijn tijdens de openingsuren van het museum en op de dinsdag- en donderdagochtenden te koop in het museum. In het kader van de grote archeologische tentoonstelling organiseert de Leiderdorpse Volksuniversiteit een lezingencyclus over het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp.  · Woensdag 19/12/2018 - 19:30 uur; Arno Verhoeven: Nieuw licht op het vroegmiddeleeuwse Leithon - een inleiding op de tentoonstelling in het Leiderdorps Museum. · Woensdag 30/01/2019 - 19:30 uur; Menno Dijkstra: Rondom de oude Rijnmond- landschap en bewoning in de vroege middeleeuwen.  · Woensdag 13/03/2019 - 19:30 uur; Arno Verhoeven: Handelsplaatsen van Vikingen, Franken en Angelsaksen in de tijd van Karel de Grote.  De cyclus van drie lezingen kost € 27, -, de individuele lezingen kosten € 9,50.  Inschrijven bij de LVU: “ https://www.volksuniversiteitleiderdorp.nl in de rubriek “lezingen” Locatie: LVU, Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp

Agenda eendaags

Geen eendaagse items in de agenda.

Agenda meerdaags

Geen meerdaagse items in de agenda.

Artikelen

Geen artikelen.