Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Burgemeester opent audiotour WOII Nieuwkoop 

15 jul 2023 - Southwick House ‘Levende geschiedenis’ biedt een indrukwekkende audiotour waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van Nieuwkoop en omgeving tot leven komt. De tour is gemaakt in samenwerking met het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. en start en eindigt bij het onderkomen van het HGN op het terrein va De Zevensprong aan de Noordenseweg. Zaterdag 24 juni jl. (Veteranendag!) was de eerste tocht en onze zeer geïnteresseerde burgemeester Robert Jan van Duijn had de primeur. Hij verrichtte voor vertrek de ‘officiële’ opening door het luiden van een bel, gemaakt van een oude granaathuls, waarna de tocht per Willys Jeep uit 1942 kon beginnen met chauffeur Marcel  Meijer van Southwick House uit Bodegraven en medepassagier Bram Poot van het Historisch Genootschap. De tour gaat langs diverse ‘sight points’ die een belangrijk verhaal vertellen over onze omgeving ten tijde van WOII en de Bevrijding. Zo is er informatie over de diverse droppingzones en geheim agente Jos Gemmeke, onderduikadressen, neergestorte vliegtuigen, opgepakte Joden en geroofde torenklokken. Via Noorden, Woerdense Verlaat, Zegveld en De Meije rijdt men naar Zwammerdam en door De Ziende weer terug naar Nieuwkoop en de rit duurt ruim twee uur. Er zijn diverse tussenstops voor wat extra informatie en natuurlijk een soldatenmok koffie. Na afloop is er voor de deelnemers gelegenheid om meer in formatie te verkrijgen bij het HGN  (bij de tour inbegrepen). Het weer werkte deze zaterdag bijzonder mee en de overvliegende oude vliegtuigen vormden een prachtig sluitstuk van deze eerste tour. Reactie van de burgemeester: ‘Gaaf en voor iedereen aan te raden’. Southwick House organiseert deze tour gedurende het zomerseizoen op vrijdag en zaterdag,  individueel of met maximaal 7 personen (er wordt dan gereden in een Dodge WC52 uit 1943). Door middel van een persoonlijk audiosysteem wordt u op aangename en duidelijke wijze geïnformeerd. Voor meer informatie en boekingen: www.SWHLG.nl

Houten bussen, ijzeren chauffeurs 

20 mrt 2023 - Door Hans van der Wereld en Kees van der Zwaard Na zeven jaar van uitgebreid zoeken en speuren naar het verleden van autobusonderneming Maarse & Kroon is het ons gelukt om de historie van de N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon in boekvorm uit te geven. Begin mei 2023 zal uitsluitend bij voldoende belangstelling, het boek – getiteld HOUTEN BUSSEN, IJZEREN CHAUFFEURS – in een omvang van 662 bladzijden en met 81 illustraties in kleur en ca. 360 in zwart-wit, het licht kunnen zien. We hebben ons uiterste best gedaan om de geschiedenis van het bekende en bij het reizigerspubliek populaire autobusbedrijf uit Aalsmeer, dieper dan ooit eerder is gebeurd, te onderzoeken en vast te leggen. Daarmee willen wij bereiken dat Maarse & Kroon dat op 1 februari 1923, dus honderd jaar geleden, van start ging en vijftig jaar geleden fuseerde met de N.V. Nederlandse Buurtvervoer Maatschappij (NBM) tot de N.V. Vervoersmaatschappij Centraal Nederland, niet wordt vergeten. Om de verkoop en de distributie van dit in eigen beheer uit te geven boek zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen, zijn wij de samenwerking aangegaan met Boekhuis Aalsmeer. Deze heeft de alleenverkoop van deze unieke uitgave. Het boek krijgt een harde kaft en de prijs zal € 33,50 per exemplaar bedragen. Deze prijs is exclusief eventuele verzendkosten. Wanneer u geïnteresseerd bent in de aankoop van een of meerdere exemplaren van HOUTEN BUSSEN, IJZEREN CHAUFFEURS, dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mail aan info@boekhuisaalsmeer.nl met daarin vermeld het aantal boeken dat u wenst, uw volledige adres, telefoonnummer en uw keuze voor ophalen bij Boekhuis Aalsmeer of toezending. Voor deze laatste mogelijkheid wordt een extra bedrag in rekening gebracht. Vermeldt u s.v.p. in de onderwerpregel van uw e-mail: "Boek M&K".

Agenda eendaags

Geen eendaagse items in de agenda.

Agenda meerdaags

Geen meerdaagse items in de agenda.

Artikelen