Canons
In deze rubriek vindt u canons van gemeenten van aangesloten verenigingen. Klik op het bijbehorende plaatje en de canon wordt getoond.
Canon van Alphen aan den Rijn
De Canon van de gemeente Alphen aan den Rijn is een initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn en verscheen op 17 oktober 2024.
Redactie: Arjan van 't Riet, Bernadette Verhoef en Henry Wilbrink
Canon van Boskoop
In opdracht van de Historische Vereniging Boskoop (HVB) is de Canon van Boskoop geschreven. Dit is het verhaal van Boskoop in 50 korte stukken en bevat alle belangrijke gebeurtenissen, mensen en gebouwen van het dorp. Van de branden in 1753 en 1895 tot de wereldoorlogen. Van de eerste brug over de Gouwe tot het Boskoopse dialect.
Canon van Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn
Op 1 januari 2014 is de gemeente Rijnwoude samen met Boskoop en Alphen aan den Rijn opgegaan in de gemeente Alphen aan den Rijn. Rijnwoude zelf was ook een fusiegemeente. In 1991 gingen Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk aan en Rijn op in de gemeente Rijneveld, die twee jaar later weer werd omgedoopt in Rijnwoude.
De Canon van Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn is de geschiedenis van drie dorpen in 50 vensters samengesteld door Bernadette Verhoef en Arjan van ’t Riet.
Canon van Katwijk
De Canon van Katwijk geeft op vele vragen een antwoord.
Vierendertig vensters gegroepeerd in acht tijdvakken geven informatie over de geschiedenis van het gebied van de vroegere gemeenten Katwijk aan Zee, Katwijk aan de Rijn, Rijnsburg en Valkenburg.
Canon van Leiden
De historische canon van Leiden: alles wat u wilt weten over de rijke Leidse geschiedenis. Op deze site vindt u die historie toegankelijk gemaakt. Bijvoorbeeld als zeven tijdvakken, maar ook als 35 vensters, die elk zicht geven op een belangrijk onderwerp uit de Leidse geschiedenis.
Canon van Leiderdorp
In het Leiderdorps Museum beleeft u de rijke historie van Leiderdorp. De collectie telt maar liefst 2.500 voorwerpen, honderden boeken en een enorme hoeveelheid prenten, foto's, artikelen en schilderijen. Van toen én van nu. Gezamenlijk brengen zij de geschiedenis en cultuur van Leiderdorp voor u in beeld. De canon geeft een overzicht van de Leiderdorpse historie.
Canon van Oegstgeest
In 20 hoofdstukken komen wezenlijke delen uit de rijke geschiedenis van Oegstgeest voor het voetlicht. Ze gaan over de 6e-eeuwse bewoners van de grote boerderijen in het gebied dat nu Nieuw-Rhijngeest heet. Maar ook over de 20e-eeuwse forenzen die het beeld van het dorp volstrekt veranderden. Over de vroeg-middeleeuwse burcht de Oudenhof, maar ook over de moderne woningbouw in Poelgeest.
Canon van Hoogmade en Woubrugge
Met het verschijnen van deze canon van Hoogmade en Woubrugge komt een lang gekoesterde wens van onze historische vereniging in vervulling. Door middel van 19 vensters krijgen we een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze plattelandsdorpen.
Klik hier voor de link naar de canon

Canon van Rijnland
Dertig vensters, dertig momentopnamen van duizend jaar waterstaatsgeschiedenis in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. De vensters tonen hoe een grotendeels onbewoond gebied in cultuur gebracht werd en hoe de zorg voor droge voeten zich daar ontwikkelde. De laatste honderd jaar is daar de zorg voor schoon water bijgekomen.
Dwarsdrijverscanon Voorhout
Samenstelling: websitebeheerder Historische Kring Voorhout (HKV) 2019.
Canon van Voorschoten
De Canon van Voorschoten vertelt het verhaal van de geschiedenis van Voorschoten, van de prehistorie tot nu. Vele auteurs en adviseurs hebben een bijdrage geleverd om dat verhaal helder en aantrekkelijk te vertellen.
Tijdlijn van Warmond
25 eeuwen vóór Christus woonden er al mensen in Warmond.
De prehistorische Warmonders laten allerlei sporen achter: vuurstenen werktuigen, scherven van potten, sporen van waterputten, en ook resten van verbrand hout.
Canon van Zoetermeer
De geschiedenis van Zoetermeer gaat ruim 1000 jaar terug. De belangrijkste momenten uit deze periode zijn beschreven in 51 vensters. Deze vensters vormen samen de ‘canon van Zoetermeer’. Naast de vensters van de ‘canon van Zoetermeer’ zijn er nog meer verhalen over de geschiedenis van de stad beschreven. Deze vindt u (samen met de vensters van de canon) in de tijdlijn.