Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Dorpje aan de Breestaraat 

13 nov 2023 - Het ’dorpje aan de Breestraat’ is minimaal duizend jaar oud. Dat blijkt uit nieuwe opgravingen die sinds 2015 zijn uitgevoerd en waarvan de uitkomsten zondagmiddag werden gepresenteerd in het gebouw van Erfgoed Leiden aan de Boisotkade. „Ouder dan uit het jaar duizend hebben we niets gevonden”, meldt stadsarcheoloog Crystel Brandenburgh. Dat is wellicht een tikje teleurstellend, want uit geschriften uit de negende eeuw werd al melding gemaakt van Leython. Waar dat dan precies heeft gelegen, dat is onderwerp van onderzoek voor de komende jaren. De huidige stand van zaken, is in een lijvig rapport ondergebracht. Dat is misschien niet voor iedere niet-archeoloog leesbaar, waarschuwde Brandenburgh. Maar dat de historie van Leiden hoe dan ook een populair onderwerp is, ook buiten het Erfgoedgebouw, bleek zondagmiddag. Een reeks korte lezingen met rondgang door het depot was stijf uitverkocht, met circa 150 belangstellenden.  Het ging over de moderne ondergrondse afvalcontainers die de afgelopen acht jaar her en der in de binnenstad zijn ingegraven. Dat graven bood een klein legertje aan archeologen een uitgelezen kans om de Leidse centrumbodem verder te onderzoeken. Terpen ,,Dat gebeurde uiteraard niet voor het eerst’’, aldus Brandenburgh die oude zwart-wit foto’s van opgravingen uit het begin van de vorige eeuw laat zien. ,,Maar nu hebben we apparatuur die een harde datering kan geven’’, aldus de stadsarcheoloog. Die harde uitkomsten in de kleine stadsgaten maakten duidelijk dat er rond 1100 verhoogde houten terpen stonden in het nattige en drassige gebied rond de huidige Breestraat. Ook de Burcht lag er al, naast de plek waar enkele waterwegen samenkwamen. ,,En bij opgravingen onder de Zara-winkel zijn spullen uit de tiende eeuw aangetroffen.’’ Kammetjes Welke oude verrassingen de ondergrond in petto heeft, dat ligt in het labyrintische complex aan de Boisotkade in magazijnkasten en lades. De bezoekers schuifelen erlangs. ,,Kijk’’, zo wijst een medewerkster op de inhoud van een metalen la. ,,Dobbelstenen en luizenkammetjes uit de Middeleeuwen. Want ook toen hadden de mensen luizen natuurlijk.’’  Een gevlochten mandje, leren schoenen, zilveren gespjes en een uilenbeker. Het is een kleine greep uit de bodemschatten die Leiden herbergt. Erfgoed Leiden presenteert niet voor niets al geruime tijd de Vondst van de Week op haar website. En die rubriek blijft doordraaien weet Brandenburgh. ,,Want we blijven zoeken.’’ Leidsch Dagblad, 11 november 2023 Auteur Loman Leefmans

Openbaarheidsdag 2023 

3 jan 2023 - Op de allereerste dag van elk jaar worden archiefstukken openbaar, die voorheen niet of slechts beperkt toegankelijk waren. Voor gemeentelijk en overheidsarchieven gelden wettelijke regels en afspraken. Zo worden geboorteaktes na 100 jaar openbaar, huwelijksaktes na 75 jaar en overlijdensaktes na 50 jaar. Ook voor politiearchieven geldt een termijn van 75 jaar. Nasleep van de Tweede Wereldoorlog Na 75 jaar zijn de dag- en nachtrapporten en processen verbaal uit 1947 in te zien. Deze rapporten geven een beeld van het naoorlogse Leiden. De schaarste na de Tweede Wereldoorlog is duidelijk merkbaar door de vele diefstalmeldingen van bonnen voor oa. voedsel, textiel en keukengerei. Maar ook het dossier waarin stukken te lezen zijn over het samenstellen en inrichten van een zuiveringscommissie voor leerkrachten. Leerkrachten, die beschuldigd en ontslagen zijn vanwege nazi-propaganda tijdens hun lessen (inv 1001 toegangsnummer 3318). Burgerlijke Stand Voor stamboomonderzoek zijn de archieven van de Burgelijke Stand van belang. Vaak is wel bekend wanneer iemand geboren of overleden is, maar nu kunnen de hisorische aktes worden ingezien. De Burgerlijke Stand van geboorte in het jaar 1922, huwelijksaktes uit 1947 en overlijdensaktes uit 1972 zijn nu in te zien op de studiezaal. Studentenverenigingen, kerken en bedrijven Bij particuliere archieven kan bij opname in onze depots afgesproken worden wanneer de archiefstukken voor iedereen in te zien zijn. Denk hierbij aan archieven van kerken, studentenverenigingen en bedrijven. In de overzichtsllijst staan deze archieven genoemd. Overzicht Op deze Excel lijst staan de bijna 1000 inventarisnummers van de archieven die openbaar worden. Deze stukken zijn vanaf 2 januari te reserveren via onze website en in onze studiezaal in te zien.

Agenda eendaags

Geen eendaagse items in de agenda.

Agenda meerdaags

Geen meerdaagse items in de agenda.

Artikelen

Geen artikelen.