Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 15 oktober 2020

Contactgegevens
Dorpsstraat 19
2381 EK Zoeterwoude
E webmaster@oudzoeterwoude.nl

Zoeterwoude, Stichting Oud Zoeterwoude

Roman over waargebeurde moord in de Weijpoort

De roman ‘Moord in de Weijpoort’, is vanaf nu te koop. Hoewel de officiële presentatie vanwege de corona-maatregelen woensdagavond 14 oktober geen doorgang kon vinden, heeft Stichting Oud Zoeterwoude besloten de verkoop wel te starten. Dat kan zowel via e-mail als via verkoopadressen in het Dorp en aan de Rijndijk. De roman kost € 9,90.
Het 124 pagina’s tellende boek is tevens verkrijgbaar in het Cultuurhuis, Dorpsstraat 19. Vanwege de coronatijd is het Cultuurhuis uitsluitend voor de verkoop van de roman een aantal uren open.
Het gaat om de zaterdagen 17 en 24 oktober van 12.00-14.00 uur en de maandagen 19 en 26 oktober van 10.00 tot 12.00 uur.
Aan de Rijndijk kan de roman, dagelijks, worden gekocht bij Jos van der Poel, Hoge Rijndijk 21. Contante betaling is vereist, pinnen is niet mogelijk.

Bestellen
Ook is het mogelijk de roman te bestellen. Dat kan door € 9,90 * over te maken op bankrekening NL 53 RABO 03753 04 517 t.n.v. penningmeester Stichting Oud Zoeterwoude. Uiteraard dient naam, adres en postcode te worden vermeld.

* Binnen de regio (gratis thuisbezorgd) 
Binnen de regio Zoeterwoude liggen plaatsen als Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Benthuizen, Koudekerk aan den Rijn. In genoemde plaatsen wordt de roman gratis thuisbezorgd door vrijwilligers van Oud Zoeterwoude.

* Buiten de regio (verzendkosten worden in rekening gebracht)
Voor bestellingen van buiten de regio Zoeterwoude binnen Nederland brengen wij verzendkosten in rekening. Die zijn € 3,64 per boekwerk zodat het totaalbedrag in dat geval
€ 13,54 is.
Voor verzending naar het buitenland zijn de verzendkosten € 7,50 zodat het totaalbedrag
€ 17,40 is.

Samengevat
Roman zelf afhalen € 9,90.
Binnen Zoeterwoude, gratis thuisbezorgd, € 9,90
Buiten de regio, via de post € 13,64
Buitenland, via de post, € 17,40.

Waargebeurde moord
De roman is gebaseerd op een waar gebeurde moord in de eerste helft van de achttiende eeuw. Min of meer bij toeval ontdekten ‘onderzoekers’ van Oud Zoeterwoude een stapel vergeelde documenten. Bij nadere bestudering bleek dat ooit in de Weipoort een lugubere moord is gepleegd. Hoewel het niet het meest wenselijke thema was, was de interesse meer dan gewekt.
Het drietal Thea Onderwater, Jos van der Poel en Paul Onderwater beet zich er in vast. Zij hebben heel veel vervolgonderzoek gedaan, op een gegeven moment had het speurwerk zelfs iets weg van monnikenwerk.

Tal van feiten zijn op een rijtje gezet en het drietal besloot een flink aantal van die waargebeurde zaken rond de moord samen te vatten en te verwoorden in een boek. Gekozen is voor de romanvorm.
Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Jos van der Poel, voormalig voorzitter van Oud Zoeterwoude, wierp zich op als schrijver en ging aan de slag. Het bleek een pittige opgave. Na maanden van intensieve ‘vrijwillige arbeid’, schrijven, schrappen, schrijven, opnieuw schrappen en weer schrijven was het boek gereed.
Vanaf nu dus te koop.