Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 25 november 2023

Woubrugge-Hoogmade, Historische Vereniging Otto Cornelis van Hemessen

Hoogmade en Woubrugge krijgen een eigen canon

Hoogmade en Woubrugge hebben sinds vrijdag hun eigen canon. In een speciale uitgave van de Jacobsladder, het blad van de Historische Vereniging O.C. van Hemessen, is de geschiedenis van de dorpen beschreven. 

Wethouder Nick van Egmond nam vrijdagmiddag het eerste exemplaar gisteren in het Historisch Museum in Woubrugge in ontvangst.

Met het verschijnen van de canon komt een lang gekoesterde wens van de historische vereniging in vervulling, schrijft voorzitter Ed Molenaar in het voorwoord. „Door middel van negentien vensters krijgen we een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze plattelandsdorpen.” Initiatiefnemer was bestuurslid Pim Laarmans die ook alle organisatie op zich nam.

De geschiedenis van Woubrugge begint in 823, het jaar waarin de familie Van den Woude het - niet meer bestaande - kasteel Ter Woude betrok. Hoogmade wordt vanaf het jaar 1252 beschreven, toen Gerrit van Poelgeest van de Graaf van Holland, Willem II, het land kreeg dat later de Heerlijkheid Hoogmade zou worden.

In negentien hoofdstukken op 35 pagina's vol met teksten en foto's wordt de lezer door 1200 jaar geschiedenis geleid. Of eigenlijk 2200 jaar, want het laatste hoofdstuk maakt Laarmans een terugblik van bewoners in het jaar 3023 op het jaar 2023. Het hoofdstuk sluit af met de zin: ’Eigenlijk was die tijd zo slecht nog niet'. 

De schrijvers zijn geen historici met een wetenschappelijke achtergrond, maar ’enthousiaste dorpelingen', aldus Laarmans. 

De canon kost 5 euro per stuk (exclusief verzendkosten) en is te bestellen bij Anneke Zwarts: a.h.zwarts@kpnmail.nl

Marieta Kroft
LD 25 november 2023