Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 13 juni 2017

Woubrugge-Hoogmade, Historische Vereniging Otto Cornelis van Hemessen

Sluiting museum Van Hemessen in Woubrugge vreest sluiting

De vrijwilligers van het museum Van Hermessen in Woubrugge vrezen voor het voortbestaan van hun historisch museum. Ze zijn bang dat hen hetzelfde lot beschoren is als de Alkeburcht in Roelofarendsveen.

Museum van Hermessen staat sinds december 2015 op een lijst met gebouwen waar de gemeente voor het eind van 2020 van af wil. Het onderhoud aan deze panden is op een lager pitje gezet. Wethouder Henk Hoek zegt dat dat sluiting van maatschappelijk vastgoed nu eenmaal beleid is.  

De stichting tot Behoud van get Cultureel Erfgoed in Jacobswoude is niet in staat het museumpand te kopen en zelf te onderhouden zoals de gemeente wil. Het Woubrugse museum zit sinds 1952 in de ruimte boven de oude brandweerkazerne. Een deel van de collectie is eigendom van de gemeente.

Museumarchivaris Jaap Haasbroek zou het eeuwig zonde vinden als het museum noodgedwongen moet sluiten. Hij begon in 1975 als vrijwilliger bij Van Hemessen en werkt sindsdien elke zaterdag in het museum. Het museum gaat hem zeer aan het hart. Naar zijn idee moeten deze collectie en het dorp bij elkaar blijven.

Bron: Leids Dagblad