Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 13 juli 2023

Contactgegevens
Kloosterwei 113
2361 XH Warmond
E info@warmelda.nl

Warmond, Historisch Genootschap Warmelda

Het middeleeuwse dorp Warmond gereconstrueerd

Is het mogelijk om héél precies te weten hoe je woonplaats er in de middeleeuwen uitzag?

Dat kan zeker, weten ze in Warmond. Hoe dat kan is beschreven in de boeken 'Atlas van Laatmiddeleeuws Warmond' en 'Warmonds Toponymisch Woordenboek', waarvan nu een nieuwe druk verschijnt. De atlas presenteert een reconstructie van het middeleeuwse dorp: van elk perceel is nagegaan wat erop stond, en wie er toen woonde, en dit is in de nieuwe druk nog verder uitgewerkt. Uiteraard bevat het boek een groot aantal kaarten.
Voor mensen buiten Warmond is het boek ook bruikbaar: het presenteert namelijk ook een methode, waarmee andere onderzoekers hun eigen woonplaats in de late middeleeuwen kunnen reconstrueren.

Het  'Warmonds Toponymisch Woordenboek', dat ook veel kaartmateriaal bevat, beschrijft de namen van landerijen in dezelfde periode. Landerijen werden vernoemd naar hun vorm, naar de naam van de eigenaar of pachter, naar de gewassen of dieren die erop stonden, enz. Deze namen geven dus een unieke blik op het dorp van toen.

Beide boeken - gepubliceerd door het Historisch Genootschap Warmelda - zijn te koop via de bekende webwinkels of anders op warmelda.nl (via bovenstaande links)