Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 25 juni 2023

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

HKV-Restauratieprijs 2023 voor kasteelruine

Bijschrift: Wethouder Reny Wietsma, HKV-voorzitter Chris Tetteroo,  voorzitter SBKT  Gerard Rutgrink en SMB-vertegenwoordiger Ger Copier met de Restauratieprijs 2023. Foto: HKV / Gerard van Steijn)

Zaterdag 24 juni stond de Ruïne van Teylingen in het middelpunt van de belangstelling. De Historische Kring Voorhout (HKV) had de ruïne uitgekozen voor de HKV-Restauratieprijs 2023 die wethouder Wietsma uitreikte.

Ruim honderd belangstellenden kwamen naar deze bijzondere plek waar vanaf 10 uur ‘s morgens de poort voor het publiek geopend was. De bezoekers werden verwelkomd met de originele HKV-stroopkoek. HKV-voorzitter Chris Tetteroo heette alle aanwezigen van harte welkom. Ook in het jubileumjaar van de vereniging wordt de restauratieprijs uitgereikt om te pronken aan een bijzonder gebouw in Voorhout.

Toegankelijk
Waarom de ruïne dit jaar is uitverkoren werd nader toegelicht door wethouder Reny Wietsma. Allereerst feliciteerde zij de HKV met het 25-jarig jubileum. Daarnaast bedankte ze de HKV voor hun constructieve houding bij de uitbreiding van de Emmausschool. Ze gaf aan dat het college blij was dat er goede afspraken over de huisvesting waren gemaakt en dat de HKV in zijn nieuwe onderkomen in de Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS) verder kan gaan met de activiteiten. Daarna werd de aandacht gericht op de Ruïne van Teylingen. Er is veel werk verzet om dit monument voor de toekomst te behouden. De Stichting Monumentenbezit (SMB) en de Stichting Beheer Kasteel Teylingen (SBKT) zorgen er samen met de gemeente Teylingen voor dat de ruïne ontwikkeld is en wordt tot een bijzonder toegankelijk historisch monument. “Wat niet in Sassenheim ligt,” aldus een spontane reactie van een van de aanwezigen.

Tableau
Het schildje van de HKV werd overhandigd aan Ger Copier, vertegenwoordiger van de SMB. Copier was trots dat deze prijs aan de Ruïne van Teylingen werd uitgereikt. Daarna werd de wethouder uitgenodigd om samen met Gerard Rutgrink, voorzitter van de SBKT, het cadeau van de HKV aan de ruïne te onthullen. Esther Kortekaas had een prachtig tableau gemaakt met de beeltenis van Jacoba van Beieren en van Frank van Borselen echter zonder gezicht. Door achter het tableau te gaan staan en het gezicht door het gat te steken vereeuwigen de bezoekers zich als bewoner van dit Slot. Het cadeau werd enthousiast ontvangen door het publiek en door Rutgerink.
In zijn dankwoord bedankte voorzitter Tetteroo de belangrijke vrijwilligers en de aanwezigen. Tevens stipte hij de educatieve programma’s aan. Elke inwoner van Teylingen moet voor zijn 18e jaar minimaal een keer de ruïne hebben bezocht, aldus Tetteroo. De scholen kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om met klassen de ruïne te bezoeken.

Het publiek werd uitgenodigd voor een zeer uitgebreide rondleiding in en rond het slot. Hier werden veel geheimen van het Slot gedeeld met de deelnemers. De HKV, SMB en SBKT kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Wethouder, bestuursleden HKV, SMB en SBTK voor het tableau van Jacoba en Frank. Foto: HKV / Hubert Heuzen