Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 4 april 2023

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Wil Goslinga-van der Kroft in het zonnetje

Wil Goslinga-van der Kroft (1941) verhuist in 1962 van Den Haag naar de Rembrandtlaan in Voorhout. Als gediplomeerd journalist pakt ze in 1980 haar vak weer op en gaat voor Buijze Pers in Noordwijk werken, de uitgeverij die ook De Voorhouter (voorloper van Nieuwsblad Teylingen en vanaf 2015 Teylinger Nieuwsblad) uitgeeft. Ze verdient een kwartje per regel tekst. Haar eerste interview is met gemeentesecretaris Jan Boon in het souterrain van het oude gemeentehuis aan de Herenstraat. Tussen 1980 en 2000 verslaat Wil een politiek interessante periode, met name onder burgemeester Thieu van de Wouw (1975-1989) als Voorhout moet voldoen aan het groeikern-beleid van de overheid. Ook onder burgemeester Mirjam de Goeij-Smulders (1990-1997) blijft de Voorhoutse politiek roerig. Nog voor haar tweede termijn voorbij is, stapt De Goeij op. Rond en na het millennium veranderen de verhoudingen in de gemeenteraad en het college van B&W.

Voorspellend
Gedurende twintig jaar werkt Wil onafgebroken voor meerdere mediabedrijven, kranten en omroepen. Daaronder Voorhout Lokaal, de Leidse Courant, het Leidsch Dagblad, Kanaal 7 en Omroep Rijnland, de voorloper van Holland Centraal. De meeste druk ligt op het verslaan van de raads- en commissievergaderingen want die moeten de volgende dag in de krant staan. Ze houdt zich ook bezig met verbeterplannen voor het centrum van Voorhout, plannen die komen en gaan. Als de nieuwbouwplannen voor de Herenstraat gepubliceerd worden, vindt ze die erg ambitieus, maar wel noodzakelijk. Het is de hoogste tijd om concreet te worden. De spoorbaan in het dorp blijft een probleem. “Zolang er geen fly-over of ondertunneling komt, dan zal het nooit wat worden”, zegt ze. Wil heeft hier een voorspellende visie want in 2023 speelt het probleem van de vastlopende Herenstraat nog steeds.

Gezondheid
Door een nierziekte wordt Wil gedwongen om het rustiger aan te doen. Ondanks beperkingen blijft ze schrijven, onder meer voor de Landelijke Vereniging van Nierpatiënten. Haar leven krijgt een wending als zij in september 2000 een nier van haar zoon krijgt. Ze gaat dan aan de slag voor het Voorhouts Weekblad van uitgeverij Verhaegen. Ze interviewt in haar carrière talloze interessante, beroemde en minder beroemde mensen waaronder Hennie Eman, de latere premier van Aruba, en oud-voetballer Coen Moulijn. Ze ontmoet ook Prins Bernhard en Herman Brood. Wil zegt: “Maar het belangrijkste en interessantste heb ik toch altijd de Voorhouters uit mijn eigen dorp gevonden. Achter ieder mens zit wel een uniek verhaal”.

Het interview met Wil Goslinga staat gepubliceerd in Dwars Op 77.