Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 4 mei 2022

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Onthulling vernieuwd Kolpingmonument

Onder grote belangstelling van nabestaande familieleden van de slachtoffers is op dinsdag 3 mei 2022 het gerenoveerde monument voor de Kolpingvrienden onthuld. Deze gedenksteen voor burger-oorlogsslachtoffers staat bij de ingang van het kerkhof naast de St. Bartholomeuskerk in Voorhout. Het werd oorspronkelijk op 12 mei 1946 voor het Parochiehuis geplaatst. Dit was het verenigingsgebouw van de St. Jozefsgezellen en de onderafdeling daarvan ‘Vader Kolping’.    

Het monument staat al een aantal jaren op de huidige plek. Het herdenkt en herinnert aan de vijf leden van deze rooms-katholieke jongemannenvereniging die in de Tweede Wereldoorlog hun leven verloren. Van deze vijf vond er slechts één zijn laatste rustplaats in Voorhout. De anderen zijn op plaatsen ver van huis begraven.

John Bakker en Emiel van der Hoeven, leden van de Historische Kring Voorhout (HKV), namen het initiatief om de driekwart eeuw oude gedenksteen op te knappen en aan te passen. De scheurtjes zijn gerepareerd, het oppervlak gepolijst en de letters opnieuw geverfd.  Voor het monument is een plateau  toegevoegd met daarop foto’s van de slachtoffers, hun geboorteplaats en -datum en de plaats en de datum van overlijden.  

Jan de Groot, 30 jaar, echtgenoot en vader, werd neergeschoten en is in Ippesheim in Duitsland begraven.

Wim Hoek, 21 jaar, is omgekomen door ondervoeding en ziekte. Hij vond zijn laatste rustplaats op begraafplaats In den Kisseln, in Berlijn-Spandau.

Jan van Kempen, 20 jaar, verloofd, is geëxecuteerd als represaille voor een aanslag en begraven op het Ereveld in Loenen.

Ab Lestraden, 21 jaar, werkte voor de Arbeitzeinsatz in Stuttgart  en kwam om bij een bombardement, hij ligt op het Nederlands Ereveld in Frankfurt-Oberrad.

Jan Zoet, 25 jaar, kwam om bij een bombardement nabij Pietgijzenbrug. Zijn lichaam werd te rusten gelegd in Voorhout.  

Na een korte bijeenkomst in De Roef ging het gezelschap naar het monument waar burgemeester Carla Breuer met HKV-voorzitter Cok van Steijn de onthulling verrichtten door de vlag die het geheel afdekte te verwijderen. Daarop sprak pastoor Theo Blokland een gebed uit en zegende de gedenkplaats. Na het blazen van het taptoesignaal door Jos Hoek en een minuut stilte is het Wilhelmus gespeeld en gezongen, waarna door de burgemeester en namens de OVV, de Parochie en de HKV bloemen werden gelegd.  

De HKV heeft het vertrouwen dat met de aanvullingen op het monument deze slachtoffers een gezicht gegeven is en dat hiermee dichter bij huis gebracht zijn. Daarmee zullen ze langdurig in onze herinnering kunnen blijven.