Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 22 april 2019

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Leven op boerderij Groot Boekhorst Voorhout

Aan de Boekenburglaan in Voorhout is onlangs een heel oude boerderij afgebroken, één van de laatste boerderijen van de eeuwenoude Voorhoutse boerderijenlijn.

De bijna 90-jarige Tina van der Hulst-Heemskerk, opgegroeid als boerendochter in Hoeve Ruimzicht aan de Rijnsburgerweg, vertelt over haar leven als boerin op boerderij Groot Boekhorst. In 1953 trouwt ze met Piet van der Hulst (1925-2010). Piet is de vierde generatie boer op Groot Boekhorst, na zijn vader Hein, grootvader Jan en overgrootvader Piet. Zijn moeder Jannetje is een dochter van Piet en Petronella van Rijn-Duivenvoorden van de hoeve Rijnoord aan de Van den Berch van Heemstedeweg. Deze boerderij (rijksmonument) staat er anno 2019 nog in volle glorie.

Verbouwd

Zoals bij veel oude boerderijen in Zuid-Holland staat naast Groot Boekhorst een zomerhuis. Hierin bevindt zich een gevelsteen waarop staat dat in ‘1874 Dirk en Jan van der Hulst de eerste steen hebben gelegd’. In de periode dat de koeien niet op stal staan, brengt het gezin de dagbesteding door in het zomerhuis waardoor de boerin ontlast wordt van het dagelijks huishoudelijk onderhoud van de grote boerderij. In 1953 wordt het zomerhuis verbouwd zodat Piet zijn ouders Hein en Jannetje er permanent in kunnen wonen. Het adres van de boerderij is dan Boekhorstlaan 57 en dat van het kleine huis wordt nummer 59.

De stal van de grote boerderij is het oudste deel. Tina heeft van horen zeggen dat ‘dit een onderdeel van het huis Boekenburg moet zijn geweest’. In de oude stal is nog een nisje in een kruisvorm te zien, waarin waarschijnlijk een heiligenbeeld heeft gestaan. Als je uit huis vandaan door de gang naar de stal loopt, is er een ronding van een oude muur. Die wordt later weggebroken ten behoeve van een deur naar een tankhok’. De boerderij is tientallen jaren eerder dan het zomerhuis gebouwd getuige de gevelsteen die aan de achterzijde van de boerderij te vinden is, namelijk in 1853.

Landverkoop

Piet en Tina krijgen hier negen kinderen. In 1962 moeten ze een eerste groot stuk land aan de gemeente Voorhout verkopen voor de woningbouw aan de Pieter de Hooghstraat, Tooropstraat, Ruysdaelhof, Boekenburglaan, Willem Alexanderstraat, Prins Clausstraat en het stuk Schoonoord tussen de Boekenburglaan en de Willem Alexanderstraat. Het boerenbedrijf wordt hiermee een belangrijk stuk kleiner. Na de pensionering van Piet in 1980 wordt op de plaats van het oude zomerhuis een nieuwe woning gebouwd waar Piet en Tina met hun nog vijf thuiswonende kinderen intrekken. Het adres is inmiddels veranderd in Boekenburglaan 55. De boerderij wordt verkocht aan de oudste zoon Siem, de vijfde generatie boer op Groot Boekhorst. In de jaren negentig wordt definitief besloten dat er een randweg rond Voorhout zal komen. Het is duidelijk dat de boerderij eens zal moeten wijken. Maar Tina blijft wel tot 2001 Leidse kaas maken, het jaar dat Siem met zijn gezin naar een boerderij in Noord-Holland vertrekt. Sindsdien staat Groot Boekhorst leeg totdat het oude gebouw in februari 2019 tegen de vlakte gaat.

In Dwars Op 65, het tijdschrift van de Historische kring Voorhout (HKV) staat het tweede deel van het levensverhaal van boerin Tina van der Hulst-Heemskerk uitgebreid beschreven.