Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 17 oktober 2016

Contactgegevens
Castellumplein 1 a
2235 CM Valkenburg
E jdubbeldam@p3orion.nl

Valkenburg, Vereniging Oud Valkenburg

Torenmuseum Valkenburg

In het museum is op twee etages een permanente tentoonstelling gewijd aan de Romeinse geschiedenis van Valkenburg. Een etage besteedt in het bijzonder aandacht aan het castellum. De betekenis van het castellum als fort in de verdediging van de limes, de grens van het Romeinse Rijk die langs de Rijn liep, is een van de onderwerpen. Maar ook hoe het castellum eruit gezien moet hebben en hoe de soldaten leefden. Er worden delen van wapenrustingen, werktuigen en gereedschappen getoond, die ter plaatse opgegraven zijn.

De tentoonstelling op de andere verdieping belicht meer het dagelijkse leven in de omgeving. Die laat ook zien welke nieuwe werkwijzen en voorwerpen de Romeinen hier hebben geïntroduceerd. En ook hier weer materiaal, dat ter plaatse is opgegraven. Mooi terra sigilata, sieraden, munten en nog meer. Ook staat er een tafel met daarop uitgestald wat er in die tijd gegeten en gedronken werd, onderverdeeld in het eten en drinken van de oorspronkelijke bewoners, de Kananefaten, en wat de Romeinen hebben geïntroduceerd.

Op de vierde verdieping van het museum is  een expositie te zien over Valkenburg en de Tweede Wereldoorlog. De meidagen van 1940 zijn voor Valkenburg rampzalig geweest. De Duitsers hadden zich in het dorp verschanst en het dorp werd door Nederlands vuur bestookt en grotendeels verwoest. Daarover, maar ook over de wederopbouw, de bezetting en het verzet geeft de tentoonstelling informatie. De eerste verdieping van het museum is de verdieping voor de wisselexposities.

De toren is voorzien van een lift en vanaf de trans heeft u een mooi uitzicht op de wijde omgeving en de oude dorpskern.

Het museum is gevestigd op Castellumplein 1a te Valkenburg. Het is geopend op zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur en verder op afspraak. Hiervoor kan gebeld worden naar 071-4075460 .

De  toegangsprijs bedraagt voor volwassenen € 1,20. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.