Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 2 juli 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Hof van Holland, de oudste herberg en huiskamer van Nederland

In een bomvol ‘Cultuurcafé’ van boekhandel Van der Meer is op zaterdag 18 juni het boek ‘Hof van Holland’, de oudste herberg en huiskamer van Noordwijk, gepresenteerd. Schrijfster Miep Smitsloo en initiatiefnemer Leon van Reisen vertelden hoe het ‘kloeke boek’ tot stand is gekomen.

Onder de aanwezigen waren vele tientallen in het boek geïnterviewden aanwezig, zoals de oud-wethouders Ted Jansen en Cees van Duijn en bekende ondernemers Dolf en Monique Beuk, Anne-Marie en Gerard Duijndam, Ton Schild, Nico van Hese, Marjolijn van der Jagt. Ook plaatselijke historici als Michel van Dam en Harrie Salman, die beiden een bijdrage aan het nieuwste historische boek over Noordwijk leverden, lieten hun gezicht zien.

Het ‘Hof van Holland’ zal voor de meeste Noordwijkers én Bollenstrekers niet onbekend zijn. Toch leek het verhaal van het historische pand, dat begint in de 15e of mogelijk zelfs 14e eeuw, in 2010 tot een einde te zijn gekomen. Een aantal (oud)Noordwijkers, verenigd in Ontwikkelingsmaatschappij Hof van Holland, besloot deze locatie nieuw leven in te blazen. Met de plannen om nieuwe woningen en appartementen te creëren rond een structuur van hofjes én de historische gelagkamer een nieuwe horecafunctie te geven, krijgt het verhaal van Hof van Holland toch weer een wellicht eeuwenlang vervolg! De Brasserie Hof van Holland is inmiddels weer open!

De initiatiefnemers van dit project hebben de rijke historie van Hof van Holland door journaliste en publiciste Miep Smitsloo-De Graaff in boekvorm laten vastleggen. Op basis van archiefmateriaal en vele interviews is een prachtige en zeer rijk geïllustreerde, luxe gebonden uitgave samengesteld over het verleden van het Hof.

Miep Smitsloo: , Ik heb ernaar gestreefd om er geen puur historisch, maar een zo ‘breed’ mogelijk en menselijk boek van te maken. ‘Want het zijn juist de mensen, die de geschiedenis maken’. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan het ontstaan van het Hof, het eten dat er werd geserveerd, de mensen die in het Hof kwamen, de eigenaars zoals Wil Oehl en de bekende Joop en Joke van den Anker, maar ook de belangrijke rol van Hof van Holland bij het ontstaan van de dit jaar 150-jarige badplaats. Zo staat er een interview in met de uit Noordwijk afkomstige auteur Susan Smit, van wie haar voorouders, de familie Van Konijnenburg, zowel uitbaters van het Hof waren als mede-grondleggers van Noordwijk als badplaats.

Ook aan kunst en literatuur, die in de loop der eeuwen aan het Hof werd gewijd, is een belangrijk hoofdstuk gewijd. Miep Smitsloo: ,Er waren kunstenaars, zoals de in Noordwijk wonende Daniël Noteboom, die hun verblijf in het Hof met hun werken betaalden! Zo is de dochter van uitbater Wil Oehl, die het Hof van 1939 tot 1979 dreef, aan een schilderij van hem gekomen.’

Miep Smitsloo: ,Grootste verrassing bij het schrijven van het boek was dat ‘iedereen’ wel iets met het Hof heeft en had en er ooit is geweest voor een diner, bruiloft of partij. Daardoor ging het voor mij ook steeds meer leven.’ En: ‘Er kwamen zoveel unieke en historische foto’s boven water, ik werd er hebberig van’.

 ‘Hof van Holland van Noordwijk’ is vanaf 18 juni 2016 verkrijgbaar voor de prijs van € 34,95. Voor meer informatie: Boekhandel Van der Meer, De Keuvel 1 in Noordwijk, tel.: 071-361 3073, e-mail: info@boekhandelvandermeer.nl.

Auteur, Miep Smitsloo-de Graaff, tel.: 071-3012660 / 06-53428888, e-mail: miepsmitsloo@planet.nl.

Voor meer informatie over het Hof van Holland project: www.hof-van-holland.nl