Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 15 juli 2023

Contactgegevens
Noordenseweg 23 b
2421 XW Nieuwkoop
E info@hgnieuwkoop.nl

Stichting Historisch Genootschap Nieuwkoop en Omstreken

Burgemeester opent audiotour WOII Nieuwkoop

Southwick House ‘Levende geschiedenis’ biedt een indrukwekkende audiotour waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van Nieuwkoop en omgeving tot leven komt. De tour is gemaakt in samenwerking met het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. en start en eindigt bij het onderkomen van het HGN op het terrein va De Zevensprong aan de Noordenseweg.

Zaterdag 24 juni jl. (Veteranendag!) was de eerste tocht en onze zeer geïnteresseerde burgemeester Robert Jan van Duijn had de primeur. Hij verrichtte voor vertrek de ‘officiële’ opening door het luiden van een bel, gemaakt van een oude granaathuls, waarna de tocht per Willys Jeep uit 1942 kon beginnen met chauffeur Marcel  Meijer van Southwick House uit Bodegraven en medepassagier Bram Poot van het Historisch Genootschap.

De tour gaat langs diverse ‘sight points’ die een belangrijk verhaal vertellen over onze omgeving ten tijde van WOII en de Bevrijding. Zo is er informatie over de diverse droppingzones en geheim agente Jos Gemmeke, onderduikadressen, neergestorte vliegtuigen, opgepakte Joden en geroofde torenklokken. Via Noorden, Woerdense Verlaat, Zegveld en De Meije rijdt men naar Zwammerdam en door De Ziende weer terug naar Nieuwkoop en de rit duurt ruim twee uur. Er zijn diverse tussenstops voor wat extra informatie en natuurlijk een soldatenmok koffie. Na afloop is er voor de deelnemers gelegenheid om meer in formatie te verkrijgen bij het HGN  (bij de tour inbegrepen).

Het weer werkte deze zaterdag bijzonder mee en de overvliegende oude vliegtuigen vormden een prachtig sluitstuk van deze eerste tour. Reactie van de burgemeester: ‘Gaaf en voor iedereen aan te raden’.

Southwick House organiseert deze tour gedurende het zomerseizoen op vrijdag en zaterdag,  individueel of met maximaal 7 personen (er wordt dan gereden in een Dodge WC52 uit 1943). Door middel van een persoonlijk audiosysteem wordt u op aangename en duidelijke wijze geïnformeerd. Voor meer informatie en boekingen: www.SWHLG.nl