Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 25 december 2016

Contactgegevens
Spanjaarskrocht 110
2211 ER Noordwijkerhout
T 0252-706303
E secretaris@noordwijkerhoutvantoen.nl

Noordwijkerhout, Stichting Noordwijkerhout Van Toen

Het verhaal van de kapel in het Langeveld, feiten en fabels

Niet alleen A. Schoemaker en A. de Haen beschreven en tekenden de Langeveldse kapel, maar ook C. van Alkemade. J. Thijm heeft dit gebedshuis voorzien van legenden en lyriek. Vervolgens verdwaalden J. Kloos en de historici na hem in Thijms fabeltjesland.

Vijf eeuwen wist de Langeveldse kapel de tijd te trotseren. De kroniek ervan is een vreemde mengelmoes van fictie en feiten. 'Het verhaal van de kapel in het Langeveld', geschreven door Jan van der Elst en Maud Mommers, laat controleerbaar zien dat de Hollandse graven met de geschiedenis van het gebedshuis verbonden zijn geweest.

Waarom reisden in de achttiende eeuw kunstenaars naar het Langeveld om het kerkje ter plekke te tekenen? Het antwoord op deze vraag leidt niet alleen naar bezitters van nabij gelegen buitenplaatsen, maar ook naar geleerden als Boerhaave en Linnaeus. Met de kunstenaar Abraham de Haen wandelen we naar kasteel de Boekhorst om daar een kijkje te nemen. Vervolgens lopen we met hem naar het Langeveld, waar hij in 1734 de kapel tekende.

In de ondergang van het gebouw spelen de graven van Limburg Stirum een aparte rol, evenals het niet benutte legaat van baron Gerlach van der Does. Tevens zal blijken dat Jan Kloos en alle historici nadien aan de hand van J. Alberdingk Thijm in fabeltjesland verdwaalden.

Zeven beeltenissen van het gebedshuis wisten de schrijvers te achterhalen. In zijn geheel verschaft 'Het verhaal van de kapel in het Langeveld' een nieuwe kijk op dit kerkje en de geschiedenis van de bewoners erom heen.

Verkrijgbaar: als paperback via de (regionale) boekhandel, bol.com en www.bestselleraanzee.nl (€ 17,50) en als hardcover via www.bestselleraanzee.nl  (€ 19,95 exclusief verzendkosten).