Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 18 november 2016

Museum Het Leids Wevershuis

Expositieprogramma 2017

1917-2017   100 jaar DE STIJL

Komend jaar belooft een bijzonder jaar te worden doordat niet alleen in het Wevershuis, maar in Leiden en in den lande, herdacht wordt dat het 100 jaar geleden is dat Theo van  Doesburg het tijdschrift  'De Stijl'  oprichtte. Daarmee zette hij, samen met geestverwante kunstenaars als Mondriaan, Bart van der Lek en vele andere, een geheel nieuwe kunstbeweging in gang.

Onder de titel 'Van Mondriaan tot Dutch Design' wordt op veel plekken getoond hoe deze beweging nog steeds van invloed is op de kunsten.

Twee van de exposities in het wevershuis staan in het teken van dit inspirerende thema en het gehele jaar zullen er op het antieke weefgetouw theedoeken geweven worden in de kleuren van De Stijl.

Design theedoeken   

Zo mogen we de theedoeken die in het wevershuis geweven worden noemen. Ze worden immers naar eigen ontwerp gemaakt en iedere theedoek is uniek.

 Als hommage aan de Stijl gebruiken we voor onze ontwerpen het komende jaar alleen de kleuren rood, geel, blauw, groen, zwart, wit en grijs. Als altijd maken we gebruik van een uitmuntende kwaliteit fijne katoen.

Waar we tot nu toe een 'productie' haalden van circa 36 theedoeken per jaar hopen we voor deze gelegenheid dat aantal flink op te voeren, in de hoop ze het hele jaar te kunnen aanbieden. Dit maakt alleen kans van slagen door de spontane inzet van thuis wevende vrijwilligers van het wevershuis!

Twee exposities in het teken van 'DE STIJL'

Uw speciale aandacht vragen we voor 2 exposities waarvoor de Stijl de aanleiding vormde:

18 maart t/m 23 april 2017 - Zestien plus eigen STIJL
Leden van dit hoogstaande weefcollectief maken gebruik van meer dan 16 schachten en komen zo tot imposant weefwerk.

                                          
17 juni t/m 24 september 2017 - Museum het Leids Wevershuis in STIJL
VILT- QUILT- en WEEFWERK

Vilt, Quilt of Weef je?
Maak dan een werkstuk voor deze expositie en ding mee naar de publieksprijs t.w.v. 200 euro.

Voor voorwaarden en overige bijzonderheden zie www.wevershuis.nl onder de stijl. Aanmelden uiterlijk 1 april 2017.

Nog meer te zien in 2017

Dit neemt natuurlijk niet weg dat ook de andere exposities een bezoekje waard zijn. De huidige expositie, Weven 2.0, is nog te bekijken tot en met 8 januari 2017. De gehele expositie agenda voor 2017 is ondertussen ook bekend; bekijk het overzicht op www.wevershuis.nl/agenda/.

U bent dus, als vanouds, van harte welkom op de Middelstegracht 143.