Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 14 december 2022

Contactgegevens
Oude Singel 32
2312 RA Leiden
T 0715165360
E info@lakenhal.nl

Museum De Lakenhal

Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij.

Nieuw in het museum: Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van schilder Ary de Vois. Het schilderij uit de 17e eeuw is vanaf dinsdag 13 december in Museum De Lakenhal te zien. De Leidse fijnschilder maakte dit werk op het hoogtepunt van zijn kunnen. Er is verder amper werk van deze Leidse fijnschilder in Nederlandse musea te zien.

Ary de Vois (1631/33-1680) schilderde een vaandeldrager van de Leidse schutterij, een intiem en klein portret. Wie deze vaandrig, of vaandeldrager, precies was, dat weten we nog niet. Wél staat vast dat hij deel uitmaakte van de Leidse schutterij. Eén op de acht volwassen mannen was in Leiden lid van deze gewapende burgerwacht, opgericht om de stadsbevolking te beschermen tegen dreigingen van buiten en onrust in de stad. Vaandeldragers moesten volgens de regels van de schutterij ongetrouwd zijn. Het zijn vaak de meest modieuze personages op schuttersstukken, en ze werden door kunstenaars dan ook graag uitgelicht. 

BIJZONDERE VOORSTELLING

Waar men in Amsterdam en Haarlem juist schuttersstukken op groot formaat maakte, bestaat die traditie opvallend genoeg in Leiden nauwelijks. Om juist te kiezen voor een klein en individueel portret van een militaire figuur was een typisch Leidse manier om met het onderwerp om te gaan. Het thema van de vaandeldrager fascineerde zelfs Lucas van Leyden al, die het gebruikte in één van zijn prenten in de vroege 16de eeuw.