Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 14 juni 2024

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

De Lisserpoelpolder 1624 -2024

Persbericht: Voorintekening geopend voor uniek boek over 400 jaar Lisserpoelpolder

Lisse, 12 juni 2024 – Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Lisserpoelpolder brengt de Vereniging Oud Lisse een bijzonder boek uit. De voorintekening voor dit boek is nu gestart. Dit werk belicht de rijke geschiedenis van een van de oudste droogmakerijen van Nederland, een verhaal dat begint in het jaar 1624.

De Lisserpoelpolder, oorspronkelijk een veenplas, werd in 1624 getransformeerd tot vruchtbare landbouwgrond. Dit gebeurde tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een periode waarin de steden snel groeiden en de vraag naar landbouwproducten steeg. Leidse investeerders zagen potentieel in het gebied en begonnen met de droogmaking door het aanleggen van een ringdijk en een ringsloot. Twee schepradmolens werden gebruikt om het water weg te malen. Deze werden voor 1645 omgebouwd tot innovatieve vijzelmolens.

In 1676 werd de grote Poelmolen gebouwd na een dijkdoorbraak. Deze molen speelde een cruciale rol in het drooghouden van de polder. Ondanks de bescherming van de ringdijk bezweek deze vijf keer. Daardoor kwam het land onder water te staan en moest telkens weer drooggemalen worden.

Na de drooglegging werd de polder een uitgestrekt weidegebied dat bijna drieënhalve eeuw in gebruik bleef voor veeteelt en zuivelproductie. Dit veranderde in de jaren zestig van de twintigste eeuw toen de eerste woningen werden gebouwd. In enkele decennia verrezen er zo'n 3.200 woningen waar nu ongeveer 7.500 mensen wonen. Ondanks deze veranderingen, bleef een deel van de Poelpolder agrarisch, beheerd door boerenfamilies met lange tradities.

Het boek van de Vereniging Oud Lisse biedt een gedetailleerd overzicht van deze fascinerende geschiedenis en de zichtbare historische sporen in het landschap, zoals de ringdijk en de ringsloot.

Voorintekening Geïnteresseerden kunnen zich nu inschrijven voor een exemplaar van dit unieke boek. De voorintekening biedt de mogelijkheid om verzekerd te zijn van een exemplaar en draagt bij aan de ondersteuning van dit culturele erfgoedproject. De voorintekenprijs is € 20,-; door nu alvast in te tekenen bespaart u € 5,-.

Over de Vereniging Oud Lisse De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” zet zich in voor het behoud en de bevordering van de kennis van het culturele erfgoed van Lisse. Met dit boek willen zij de rijke geschiedenis van de Lisserpoelpolder onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Voor meer informatie over het boek en de voorintekening, bezoek onze website:
oudlisse.nl/bestel-boek-poel/.

Contactgegevens: Vereniging Oud Lisse
Secretaris: Helmi Beijsens
E-mail: info@oudlisse.nl
Website: oudlisse.nl

Dit persbericht is een uitnodiging aan alle geïnteresseerden in de geschiedenis en het erfgoed van Lisse om deel te nemen aan deze unieke kans om een stukje van hun culturele geschiedenis in handen te krijgen.