Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 5 april 2022

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

Vereniging Oud Lisse start onderzoek naar Lisserpoelpolder

Nieuw onderzoek naar de
geschiedenis van de Lisserpoelpolder

De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” (CHVOL) is een onderzoek gestart naar de geschiedenis van de Poelpolder. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat het besluit werd genomen om de Poel droog te maken. In 1624 was de Poel droog. De Lisserpoelpolder is een van de oudste droogmakerijen van Zuid-Holland.

Aanpak

Er is al veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Poelpolder. Dat wordt niet overgedaan. Het onderzoek start daarom met een inventarisatie. Het onderzoek loopt vanaf de vroege geschiedenis van het gebied van de Poel, de geschiedenis van de droogmaking en polder, de bebouwing en bewoners, tot aan de moderne tijd met grootschalige woningbouw. Het onderzoek wordt naar verwachting in 2024 afgerond.

Er zijn nog tal van sporen in het landschap van de Poelpolder die al 400 jaar oud zijn. Denk aan het open weidelandschap en de ligging van dijken en sloten. Het is van belang om die sporen onder de aandacht te brengen bij bewoners en bestuurders zodat ze behouden kunnen blijven.

Oorsprong van de Poelpolder

Dat in Lisse een verzameling plassen werd drooggemaakt, is te danken aan de kerkmeesters van drie Leidse hoofdkerken (de Pieterskerk, de Hooglandse kerk en de Lieve Vrouwekerk). Zij namen als eigenaars van enkele plassen het initiatief en vormden met rijke, investeringslustige stedelingen een consortium dat een lucratieve belegging zocht. Het consortium bestond vooral uit stedelingen. Slechts één edelman kwam in beeld. De heer Duyvenvoorde was namelijk eigenaar van een stukje water dat in het project werd opgenomen. Nog voor de droogmaking werden de kavels verkocht. In 1624 was de droogmaking voltooid en waar eens de poelen lagen, kon voortaan haver gezaaid en vee geweid worden.

In juni 2022 is een lezing gepland over de geschiedenis van de Poelpolder. Wilt u berichten hierover ontvangen en deelnemen aan de lezing, neem dan contact op met de CHVOL.
 

-------------------------

Fotobijschrift:

Voor de drooglegging lagen enkele poelen tussen de Roversbroek en de dorpskern van Lisse (kaart 1615). (Zie bestand ‘Enkele poelen tussen Roversbroek en dorpskern - kaart 1615.jpg’)

Contactinformatie. Helmi Beijsens, Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”, 1e Havendwarsstraat 4, 2161 HG Lisse, info@oudlisse.nl.