Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 28 december 2019

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

'Lisser Tijd Reis'

De Vereniging Oud Lisse is het project 'Lisser Tijd Reis' gestart om een digitale kaart te maken van Lisse omstreeks 1830. Het project maakt gebruik van de eerste kaarten van het Kadaster. Aan de digitale kaart worden gegevens van de eigenaren en bewoners gekoppeld. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk via Internet. Er wordt samengewerkt met andere partijen die verbindingen leggen met de informatie van Lisse. Hieruit ontstaan verrassende inzichten. 

De Vereniging Oud Lisse heeft als doelstelling om bekendheid te geven aan de lokale geschiedenis van bewoners en landschap. De kaarten van het Kadaster vormen een prachtig beeld van de geschiedenis van Lisse. Vandaar dat besloten is om de kaarten van het Kadaster te digitaliseren. Ook is besloten om register van eigendom en de gegevens van de Volkstelling uit 1830 aan de digitale kaart te koppelen. De digitale kaart wordt via Internet beschikbaar gemaakt. Zo wordt het mogelijk om naar de indeling van Lisse in 1830 te kijken, om na te gaan wie de eigenaar was van een perceel, en wie waar woonde.

Voor de ontsluiting van de digitale kaart van Lisse wordt gebruik gemaakt van moderne technologie die het eenvoudig maakt diverse gegevensbronnen te koppelen. Deze technologie wordt ‘Linked Data’ genoemd. In een landelijke werkgroep worden stappen genomen om de gegevens van Lisse1830 te koppelen met bestanden van het Kadaster, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en Erfgoed Leiden en omstreken. Hieruit ontstaan verrassende inzichten zoals een kaart die laat zien waar de welgestelde en arme buurten van Lisse lagen.

Het project Lisse1830 is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en Fonds 1818. Het project wordt eind 2019 afgerond.