Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 29 augustus 2020

Contactgegevens
Van der Valk Boumanweg 180 D, unit 1.08
2352 JD Leiderdorp
T 0683807301
E info@leiderdorpsmuseum.nl

Leiderdorps Museum

Leiderdorps Museum weer open

Op zaterdag 5 september om 10.30 uur gaan de deuren van het Leiderdorps Museum weer open. Het museum is gevestigd in zijn nieuwe onderkomen aan de Vronkenlaan 46 te Leiderdorp. 

Er is veel te zien. De tijdelijke tentoonstelling “75-jaar bevrijding, 75-jaar vrijheid” en de prachtige vaste tentoonstelling “Weet waar je woont”.
De tentoonstelling over de bevrijding van Leiderdorp zal tot het eind van het jaar in het museum te bezoeken zijn. Belangstellenden die tijdens de Corona Lock down deze interessante tentoonstelling niet hebben kunnen bezoeken, kunnen hiervan nu nog 4 maanden genieten. 

“Weet waar je woont” geeft een prachtig overzicht van de rijke tweeduizend jaar geschiedenis van Leiderdorp. In de vitrines met verklarende teksten komen onder meer de Romeinse tijd, Leithon in de vroege middeleeuwen, de Leiderdorpse kastelen en het Klooster Engelendaal aan de orde. Na het beleg van Leiden aan het eind van de 16deeeuw waarbij de Schans van Valdez, hoofdkwartier van de Spanjaarden, rond de Dorpskerk lag, ging de ontwikkeling van Leiderdorp verder. Een nieuwe kerk, steenplaatsen, kalkovens, scheepswerven, onderwijs en kerkelijke strubbelingen, van lintdorp langs de rivier naar de bloeiende gemeente die Leiderdorp nu is -  het is te zien in het museum. 

In de Dorpskerk is  op de dinsdag- en woensdagochtend nog de tentoonstelling “400-jaar Dorpskerk” te zien, een gezamenlijk project van het museum en het Comité 400 jaar Dorpskerk.

Rondleidingen in het museum en kleine lezingen voor maximaal 10 personen kunnen op aanvraag worden georganiseerd tijdens de bezoekuren maar ook daarbuiten. Deze rondleidingen kunnen aangevraagd worden op info@leiderdorpsmuseum.nl of bij Bob Reidsma 06-83334848.

De reguliere bezoekuren zijn:
·       Woensdagmiddag 14.00 – 17.00,
·       Zaterdagochtend 10.30 – 12.30,
·       Zondagmiddag 14.00 – 16.00.

Het Leiderdorps museum houdt zich aan de Corona richtlijnen van het RIVM. In het museum is het mogelijk om de 1,5m afstand te bewaren tussen personen die niet uit een huisgezin komen.