Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 22 april 2018

Koudekerk, Historisch Genootschap

Bijzondere documenten Kasteel Groot Poelgeest

Tijdens een bijeenkomst van het Historisch Genootschap Koudekerk (HGK) op 16 april zijn bijzondere documenten over het voormalige kasteel Groot Poelgeest overhandigd aan het HGK bestuur. De heer en mevrouw Luigies waren daarvoor speciaal naar Koudekerk gekomen om de archiefstukken van de familie van mevrouw Luigies, geboren Wendelaar en waarvan de oma du Marchie van Voorthuysen heette, te overhandigen. Deze familie had in de 19-de eeuw de titel heer of vrouwe van Koudekerk.

Het gaat om documenten uit de zeventiende, achttiende, negentiende en twintigste eeuw die nog niet bekend waren. Het HGK is dan ook bijzonder blij met deze gift. Ongetwijfeld volgt er een nadere studie en zullen er nog publicaties over deze stukken verschijnen.

Bij de ontruiming van de ouderlijke woning van mevrouw Luigies werden, in pakpapier verpakt, de zeer oude documenten, soms met een lakzegel, gevonden. Uit die documenten blijkt dat de Staten van Holland en West Friesland zich uitspraken over het leen Groot Poelgeest in Koudekerk. Zelfs een aanplakbiljet van de publieke verkoop die in 1692 had plaatsgevonden, maakt deel uit van dit pakket. Met deze informatie kan het beeld van de eigenaars van kasteel Groot Poelgeest verder aangevuld en dus verduidelijkt worden.

www.facebook.com/historischgenootschapkoudekerk  www.historischgenootschapkoudekerk.nl.