Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 4 september 2018

Contactgegevens
Vossestaart 14
2411 ML Bodegraven
T 0172-611451
E info@historischekringbodegraven.nl

Bodegraven, Stichting Historische Kring

Limesprojecten aan Oud Bodegraafseweg

Het Romeinse verleden in Bodegraven zichtbaar op Oud Bodegraafseweg.

In 2017 hebben we als SHKB twee LIMES-projecten bij de provincie Zuid Holland ingediend en voor de uitvoering subsidie gekregen, de uitvoering gebeurt dit jaar.

In het Bodegraafse centrum rond de Oud Bodegraafsweg zijn veel opgravingen gedaan en zijn er veel sporen van Romeinse bewoning gevonden. Veel vondsten aan fragmenten en munten liggen op diverse plekken in musea, maar er is weinig herkenbaar voor onze inwoners.

Het eerste nu uitgevoerde plan omvat het aanbrengen van vijf grote replica’s van Romeinse munten en de vloektablet aan de gevel van het appartementencomplex Ford 26. Het tweede plan is het aanbrengen van mozaïekbestrating in de Oud Bodegraafseweg, dit gebeurt in waarschijnlijk in oktober.

De projecten worden voorzien van borden met tekst, uitleg en afbeeldingen. Er wordt regelmatig een rondwandeling gehouden door dit Romeinse gebied via de Van Tolstraat, Oud Bodegraafseweg en Willemstraat. Deze wandelroute is aangevuld met beelden op de Timetravel app. en een gidsje. De scholen ontvangen Romeinse Stripboeken en Doeboeken. Een heel project dus.

In de Romeinenweek, begin mei, organiseerden we een tentoonstelling in de Klaproos. Eind augustus plaatsten we de replica’s, daarna is er een onthulling.

De Historische Kring meent zo ook een bijdrage te kunnen leveren aan een levendiger en sfeervol centrum van Bodegraven. Leuker voor bewoners, passanten en bezoekers.

De Provincie Zuid Holland, Archeologisch Vereniging AWN-Rijnstreek, ODMH uit Gouda, Rabobank Dichtbijfonds, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Bodegraafse Ondernemers Vereniging BOV ondersteunden financieel ons vele werk.

Projecttrekkers Alphons ven Leeuwen en Broos de Groot met hulp van Chris Zwaan en John de Vries proberen deze opdrachten tot een goed einde te brengen.