Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 6 december 2017

Contactgegevens
Bouwsteeg 6
2411 AB Bodegraven
T 0616476897
E info@historischekringbodegraven.nl

Bodegraven, Stichting Historische Kring

Kaas boek Kaas en Kaashandelaren in Bodegraven

Boek over Bodegraafse kaashandel


Bodegraven leefde van de kaas. Met een kaasfabriek, een kaasmarkt en tientallen kaashandels. Nog steeds staan er grote kaaspakhuizen. Van de tientallen kaashandels die er ooit waren is nog een handvol over. Over de geschiedenis van al die bedrijven is nu een boek verschenen: Kaas, Verhalen over kaas en Bodegraafse kaashandelaren….
 
Op 21 maart 1882 werd in Bodegraven de eerste kaasmarkt gehouden, met zeven partijen kaas en vijf handelaren. De aanvoer groeide snel en ook de kaashandel. In 1925 telde de lijst van kaashandels in Bodegraven 55 namen. Vanuit het hele land en ook het buitenland kwamen handelaren naar Bodegraven. Sommigen stichtten er bedrijven. Daartoe behoorde onder meer de firma Heineken, opgericht door een familielid van Gerard Heineken die in Amsterdam een brouwerij begon.
???????
Ondernemend
De Bodegravers waren ondernemend en gingen de boer op in binnen- en buitenland. Een zeer ondernemende kaashandel was Baars, die in 1969 een zuivelfabriek kocht en daar de bekende Leerdammer gatenkaas ging produceren. Het is een voorbeeld van hoe de Bodegraafse bedrijven inspeelden op veranderingen. Van boerenkaas schakelden ze over op fabriekskaas. En omdat de grote kaasfabrieken steeds meer zelf hun kaas gingen verhandelen, lieten groothandels hun eigen merkkazen produceren of gingen ze zich toeleggen op het versnijden en verpakken van kaas.
Na 1970 nam het aantal bedrijven af door schaalvergroting en fusies. Anno 2016 zijn er nog zo’n 15 groothandelsbedrijven in Bodegraven waarvan een aantal tot de grootste van Nederland behoort: Zijerveld, Van der Sterre-groep, Vergeer Kaas, Vepo Cheese.
 
In het boek, samengesteld door Leendert Spijker en Leny van Eijk-Van Os, zijn bijna 100 bedrijven beschreven op 300 pagina’s. Het is een uitgave van de Historische Kring Bodegraven. Te koop voor € 25: info@historischekringbodegraven.nl.