Industrialisatie in de zuivelbereiding

Aantal pagina's: 12
Grootte: 6,2 Mb
Creatiedatum: 06-12-2023
Historisch Genootschap Oud Soetermeer
Auteur: Gertjan Moers
Oorspronkelijke publicatie: 't Seghen Waert 42-3 (2023) 2-13
In de 2de helft van de 19de eeuw mechaniseerde de zuivelbereiding. Centrifuges op stoomkracht scheidden de room van de ondermelk (magere melk). In Zoetermeer verscheen de eerste roomboter- en kaasfabriek in 1880 door toedoen van L.C. Enthoven, telg uit een Haagse familie van ijzergieters- en pletters. Boeren werden gecontracteerd om dagelijks melk te leveren. Later ging de melk naar Simon van den Bergh in Oss en in 1896 werd door de familie Van der Hagen Nutricia opgericht. Begin 20ste eeuw volgden andere zuivelfabrieken, waaronder Brinkers die vooral bekend werd als margarinefabriek en van het product Wajang.

Ga naar alle artikelen van Historisch Genootschap Oud Soetermeer