Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.
klik hier voor een lijst van alle artikelen
Aantal pagina's: 22Grootte: 2,0 MbCreatiedatum: 01-08-2022
Historisch Genootschap Warmelda Auteur: Marion van Leeuwen Oorspronkelijke publicatie: De Hekkensluiter 38, jaargang 19 (2022), nr. 2.
Na de voltooiing in 1845 geniet het gemaal grote belangstelling, zowel uit het buitenland als vanuit het koningshuis. Maar ook het 'gewone' publiek komt kijken naar het kunstwerk, wat een paar keer geleid heeft tot noodlottige ongelukken. Het gemaal dient als voorbeeld voor de andere twee gemalen, de Lijnden en de Cruquius, waarmee in 1846 wordt begonnen. Als de openingen in de ringdijk gedicht zijn en de dammen die toegang gaven tot de dijk afgegraven, is er geen toegang over land naar de dijk meer mogelijk. Er worden pontjes ingezet en een jaagpad aangelegd voor de scheepvaart. Voor het personeel en de directie worden dienstwoningen gebouwd. Als het meer droogvalt in 1852 wordt een nieuwe gemeente gevormd: Haarlemmermeer, maar over de precieze grenzen daarvan wordt met de aanliggende gemeenten nog pittig van gedachten gewisseld. Het artikel sluit af met een overzicht van de 'Leeghwaterkinderen' die geboren zijn in de tijd dat hun ouders in de Leeghwaterbuurt woonden en die in de gemeente Warmond werden aangegeven.
Ga naar alle artikelen van Historisch Genootschap Warmelda