Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
zaterdag 17 juni t/m zaterdag 24 september 2017
 

Museum Het Leids Wevershuis

Museum het Leids Wevershuis in STIJL

Met trots organiseert het Leids Wevershuis, in het kader van de herdenking van 100 jaar De Stijl, de expositie 'Museum het Leids Wevershuis in STIJL'.

DE STIJL hanteerde “strenge” principes wat betreft kleur (rood, geel en blauw, naast zwart wit en grijs) en vorm (alleen rechte lijnen en hoeken). Een principe dat uiteindelijk alleen door Piet Mondriaan tot het einde toe is gehanteerd. Het idee hierachter was dat je door het gebruik van heldere kleuren en rechte lijnen een  harmonie creëerde  volgens de wetten van het heelal. De kunstwerken lieten derhalve niet het willekeurige humeur van de kunstenaar zien, maar hielpen het publiek op weg naar waarheid en zuiverheid. Als groep viel De STIJL al snel uiteen, toen na de dood van van Doesburg, in 1931, het maandblad “De Stijl” ophield te verschijnen. Mede door toedoen van de echtgenote van van Doesburg hebben de ideeën van De Stijl internationaal veel bekendheid gekregen en navolging gevonden.

Het afgelopen jaar is er door velen hard gewerkt om een werkstuk te maken voor deze expositie in één van de ambachtelijke technieken WEVEN, VILTEN of QUILTEN (één werk is uitgevoerd in kantklossen). Voor het kleurgebruik gold de beperking dat alleen de heldere kleuren rood, geel, blauw en groen(!) gebruikt mochten worden, en de ‘non’ kleuren zwart, wit en grijs. De lijnen in het werk dienden recht te zijn. Voor het formaat was de richtlijn 60cm bij 60cm. Het werk mocht ook ruimtelijk zijn.

Het resultaat is een verrassende expositie, samengesteld uit de circa 70 aangemelde kunstwerken.