Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Agenda eendaags

Wandeling Tuinstad-Staalwijk 

- Wandelexcursie Tuinstad-Staalwijk zondagmiddag, 21 april. BOP Herenstraat 61 Leiden De Tuinstad-Staalwijk is een leuke en gevarieerde wijk net buiten de singels, waar voor mensen met een historische belangstelling veel te zien is. En dat kan binnenkort in Oud Leiden-verband: op zondag 21 april organiseren wij een wandeling door de Tuinstad-Staalwijk, met als gidsen stadshistoricus Cor Smit en architectuurhistoricus Han Timmer. Oppervlakkig gezien is deze wijk louter een 19e- en 20e-eeuwse stadsuitbreiding, maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug. De Herenstraat is immers de eeuwenoude verbindingsweg met Zoeterwoude. En dat is nog te zien. De wijk heeft een lange geschiedenis van tuinderijen, buitenplaatsen en bloemenkwekerijen 'de Duitse keizer kwam hier zelf planten kopen! 'voor ze veranderde in een bijzondere arbeiderswijk met een 'gouden' randje. Ten westen van de Herenstraat vinden we particuliere woningbouw voor arbeiders en de kleine middenklasse, maar ook het eerste bouwblok van de socialistische woningbouwvereniging De Eendracht. Aan de oostkant gingen de Leidse pioniers van de arbeiders-tuinstadwijk aan de slag, met bijzondere architectuur en stedenbouw. Verspreid door de wijk vinden we fraai ontworpen en bijzondere gebouwen 'zoals de lagere school van Dudok' en andere voorzieningen, waaronder de oudste speeltuin van Leiden. Kortom: er is veel te zien en veel te vertellen. We verzamelen om 13.30 uur in de Buurtontmoetingsplek (BOP), Herenstraat 61. Daar vertoont Cor Smit een doorlopende presentatie. Na het kopje koffie met wat erbij vertrekken we voor de rondleiding door de buurt. Deze duurt ongeveer anderhalf uur. U kunt zich via het inschrijfformulier opgeven. Er is plaats voor 25 personen. De kosten zijn € 10,50 voor (duo) leden en € 13,00 voor introduce's. Nadere gegevens voor betaling van de deelnamekosten vind u hier.  U kunt zich hieronder inschrijven INSCHRIJVEN VOOR EXCURSIES Link: Wandeling Tuinstad-Staalwijk

Vervlogen, verlandt en verdampt: eendenkooien in Koudekerk 

- Vroeger waren er geen grote veestapels die grote aantallen mensenmonden konden vullen. Als een boer in de 17de eeuw tien tot vijftien koeien had, gold hij als zeer vermogend en dat waren de uitzonderingen. Voor een stukje vlees op het bord waren onze voorouders aangewezen op eendenbout. Die werd gevangen in eendenkooien. Het was een vijver of een rechthoekige plas met vaak meerdere zijsloten (vangpijpen) die in een bocht steeds smaller het land inliepen en uitmonden in een vanghokje. Eromheen stond een bos: dat gaf de eenden een bedrieglijk gevoel van rust en veiligheid. In de omgeving van Koudekerk waren eendenkooien vroeger een algemeen bekend verschijnsel. Inwoners van Koudekerk waren kooiker of deden dit erbij naast het boerenbedrijf. Sommige eendenkooien bestonden ruim een eeuw of langer. De eendenkooi van Claes Claeszoon, alias Claes Baenen uit Koudekerk, zien we bijvoorbeeld in 1561 voor het eerst in de bronnen terug. Vervolgens kunnen we de kooi volgen tot halverwege de 17de eeuw. Tegelijk riepen eendenkooien ook weerstand op. Toen een edelman rond 1550 in de Lagewaardse polder een eendenkooi wilde oprichten, deden de inwoners van het dorp met succes hun beklag bij het Hoogheemraadschap: kooikers staken daarom zonder overleg dijken door, eenden stroopten het land af en ruiineerden zo de oogst! De eendenkooien die nog bestaan, zijn een onderdeel van ons nationale erfgoed. Vanuit ecologisch perspectief zijn ze waardevol en ook voor genealogen is het interessant om onze kennis van kooikerfamilies te vergroten. Tegelijk is het een mysterieus fenomeen en bij het grote publiek is er weinig over bekend. Eeuwenlang vormden eendenkooien een vast element in het landschap rond Koudekerk. Wat weten we van de Koudekerkse eendenkooien en de kooikers? Die vraag loopt als een rode draad door de lezing. De lezing begint om 20:00 uur en vindt plaats in Onder Dak naast de Brugkerk, gelegen aan de Dorpsstraat 55. HGK-leden hebben gratis entree, niet-leden betalen 5 euro.  

Naar de agenda

Agenda meerdaags

200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 

14 apr t/m 25 aug 2024 - Katwijks Museum Heftige stormen, schipbreuken, strandingen en redding van schipbreukelingen aan de Hollandse Noordzeekust tussen 1824 en 2024: dat levert indrukwekkende schilderijen, tekeningen en foto’s op, te zien in het Katwijks Museum. Centraal in deze tentoonstelling staan stormen, schipbreuken, strandingen en reddingen die door 19de en 20ste-eeuwse Romantische en Haagse School kunstenaars op doek zijn vereeuwigd. Met kunstschilders als Johannes Hermanus Koekkoek, Willem Anthonie van Deventer, George Lourens Kiers, Hendrik Willem Mesdag, Hans von Bartels, Frederika Broeksmit en Tjeerd Bottema Daarnaast geven foto’s en persoonlijke verhalen van Katwijkse redders en hun reddingen extra betekenis aan het moedige werk van alle vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij die dag en nacht voor onze veiligheid op zee klaar staan. De tentoonstelling in het Katwijks Museum is onderdeel van een reeks tentoonstellingen in musea door heel Nederland die ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in 2024 gehouden zullen worden. Bezoekt u de tentoonstelling, dan kunt u vanaf 11.00 uur in de Rabozaal de film van 'Jutter tot Redder bekijken'. De film wordt vertoond van dinsdag t/m vrijdag. De film vertoont onder andere beelden van roeireddingboten, boten getrokken door paarden, oefen reddingen met behulp van de militaire luchtvaart, en reddingboten in een stormachtige zee. Katwijks Museum, 14 april t/m 25 augustus 2024 www.katwijksmuseum.nl Foto: Van Deventer (1824-1893)

Romeinse dagen in Archeon 

28 t/m 30 apr 2024 - Tijdens de meivakantie is er genoeg te beleven in Archeon. Ga op avontuur in de prehistorie en maak een tochtje in een echte boomstamkano. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. In de middeleeuwse stadje Gravendam bezoek men verschillende ambachten en leren zij zelf zwaardvechten en boogschieten.  Dagelijks is de spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Gaat de publieksfavoriet de strijd winnen, of weet de jonge gladiator zijn tegenstander te verslaan… Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Romeinse Zwammerdamschepen. De gidsen vertellen over de vorderingen van het restauratiewerk van de opgegraven zwammerdamschepen.  De Romeinen komen! Avé, het is tijd voor Romeinse dagen in Museumpark Archeon, van 28 t/m 30 april. Romeinse legionairs slaan hun kamp op en worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten. Legio Secunda Avgvsta laat een Romeins soldatenkamp zien. De soldaten laten bezoekers hun hele uitrusting zien en vertellen hoe het is om onderdeel van een legioen te zijn. Ook geven de legionairs demonstraties en exerceren zij met bezoekers. Tijdens het Romeins weekend zijn vele Romeinse burgers aanwezig in het museumpark. Zij maken kleding, geven demonstraties in de Romeinse keuken en Romeinse dames maken mooi mozaïek.   

Naar de agenda

Artikelen

Naar de artikelen

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door

Advertentie