Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

In Alkmadders 143 stonden in september weer veel lezenswaardige stukken, waarvan wij er twee hebben opgenomen in onze artikelbank.

Essenhakhout van de Horsten naar de Venen

Het eerste stuk gaat over essenhakhout. Hein Krantz vroeg zich na lezing van artikelen over het gebruik van bonenstokken door tuinders af, waar die stokken dan eigenlijk vandaan kwamen en hoe ze eigenlijk gemaakt werden. Het antwoord voerde hem naar de landgoederen in de omgeving, waar het essenhakhout te vinden is waar deze stokken van gemaakt werden. Hij gaat met name in op hoe het er wat dat betreft aan toeging op de Horsten bij Wassenaar/Voorschoten, waarmee maar weer eens een onverwachte relatie tussen verschillende delen van Rijnland naar voren komt.

Het essenhout op de landgoederen – wat overigens ook voor veel andere doeleinden werd gebruikt – werd door de eigenaren van de landgoederen geveild in november, december. Pas daarna werd er gehakt en gesnoeid, waarvoor de tuinders zelf per boot naar het landgoed ging. Na een weekend ‘houten’ keerden de boten weer volgeladen terug. Krantz beschrijft wat daar allemaal bij kwam kijken. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam een einde aan het hakhoutbedrijf.

Ga direct naar het artikel

Bijgeloof in Oud Alkemade

Op oude boerderijen, molens, maar ook andere gebouwen, zijn vaak allerlei versieringen, tekens en symbolen te zien. In een bijzonder rijk geïllustreerd artikel gaat Agnes Turklangs allerlei van dergelijke tekens in Oud Alkemade en vertelt zij welk bijgeloof daarachter zit en wat ze betekenen. We hebben het dan over afweerkruizen, bezems en dakversieringen. Het lijkt allemaal versiering, maar ze vertellen veel meer. Vaak dienen ze om te beschermen tegen rampspoed en ongeluk, of om voorspoed te bevorderen.

Vergelijkbare symbolen zijn natuurlijk overal in onze streek te vinden en het zou leuk zijn om te kijken wat binnen Rijnland de verschillen en overeenkomsten zijn. In de artikelenbank is overigens een eerste vergelijking al mogelijk, via een (kort) artikel over dakversieringen (of: makelaars) in Sassenheim van P.J.Th. Langeveld.

Ga direct naar het artikel

Cleyn Burcherveen, Sassem

Aansluitend de melding van een wijziging van een artikel. Schrijver (en redactielid) Aad van der Geest wilde toch een aantal correcties aanbrengen in het stuk dat hij eerder voor Aschpotter schreef. Het stuk is dan ook enigszins gewijzigd, maar overigens geenszins wat betreft de strekking van het verhaal. De titel is eveneens gecorrigeerd, van Cleyn Burgerveen onder Sassem in Cleyn Burcherveen, Sassem.