Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Schansen in Alkemade 1573-1840
In Oude Wetering wijzen twee straatnamen op de globale ligging van de Noord- en de Zuidschans die tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden aangelegd. Op Kaageiland lag een derde schans en op het eilandje Faljeril in de Kagerplassen de vierde. Er zijn verslagen en brieven uit de tijd van het beleg van Haarlem en van Leiden van Don Frederik - de zoon van Alva - en van Francisco de Valdés over het ontstaan en het gebruik van deze schansen. De eerste drie schansen verdwenen in de 17 en 18e eeuw. Pas in 1843 is bij het graven van de ringvaart van de Haarlemmermeer de schans bij Faljeril verdwenen.  

Klik hier voor het artikel. 

De achtervolging tot aan Sassenheim, 9 juli 1573
De aanloop naar en het begin van de tachtigjarige oorlog. De inquisitie en de Bloedraad, het smeekschrift der edelen en de vervanging van Margaretha van Parma door Alva. De rol van Willem van Oranje. De slag bij Heiligerlee en de terechtstelling van Egmont en Horne. De inname van Mechelen, Zutphen en Naarden en het uitmoorden van die steden. Het daaropvolgend beleg van Haarlem en de mislukte poging tot ontzet begin juli 1573.

Klik hier voor het artikel.