Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Voor Rijnlandgeschiedenis.nl bekijkt redactielid Piet de Baar de verschillende verenigingsbladen in Rijnland. Op deze manier kunnen de mensen die niet in deze plaatsen wonen, een indruk krijgen van wat deze bladen zoal te bieden hebben. Het is natuurlijk maar een momentopname, maar het geeft wel overzicht hoe men overal bezig is en wat voor artikelen daarin zoal verschijnen. Vaak gaat het over heel lokale aangelegenheden, maar regelmatig verschijnen er ook bijdragen die ook voor anderen interessant zijn, of wellicht inspireren tot iets vergelijkbaars in uw lokale blad. In deze tweede aflevering bespreekt Piet de Baar de Hangkouserieën van de Stichting Vrienden van Oud-Hillegom, Tijdinghen van de Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude, Rondom Nieuwecoop uit Nieuwkoop en de NoVaTo-bode van Noordwijkerhout Van Toen.

Piet de Baar schrijft er natuurlijk uitgebreider over, maar hier een kort overzicht:

Hillegom: Hangkouserieën

Hangkouserieën bevat onder meer een artikel over winkel- en bedrijfsorders op oude briefkaarten; een oud poëziealbum; de monumentale status (of niet) van een villa; vaandels die bij de verhuizing naar een nieuw onderkomen van de stichting gevonden zijn; en de sloop en herbouw van een bijzondere bollenschuur.

Leimuiden en Rijnsaterwoude: Tijdinghe

Tijdinghe bevat onder veel meer over herinneringen aan werk in een koekfabriek; de geschiedenis van een boerderij en over brongas en waterfornuis: gebruik van lokaal (moeras)gas! Het maakt ons benieuwd of dat ook elders gebeurde.

Nieuwkoop: Nieuwecoop

De Nieuwkoopse vereniging is (nog) geen lid van Rijnlandgeschiedenis.nl, maar dat is geen reden het niet te noemen. Heel interessant ook voor buiten Nieuwkoop lijkt in ieder geval het eerste deel van een serie over een curieus predikantentrio in de zeventiende eeuw.

Noordwijkerhout: de NoVaTo-bode

Interessant is zeker het artikel over de vraag of Noordwijkerhout een geestranddorp is: een weinig bekend, maar niet onbelangrijk fenomeen voor de kuststreek. Verder diverse levensbeschrijvingen van Noordwijkerhouters, deel 9 van de herinneringen van een leerling in de zwakzinnigenzorg en veel meer.

Klik hier voor het artikel