Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 12 september 2018

Contactgegevens
Dorpsstraat 132
2712 AN Zoetermeer
E info@oudsoetermeer.nl

Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Zoetermeer is groter gegroeid

Zoetermeer werd in 1962 tot groeistad aangewezen. In eerste instantie zouden er vier wijken komen met veel hoogbouw, hoofdwegen in een H-structuur daar doorheen en parken aan de buitenzijde. Deze plannen die samenkwamen in het zogeheten Structuurplan 1968 zijn vrijwel geheel uitgevoerd. Alleen werd circa 1970 een deel van de hoogbouw ingeruild voor huizen met een tuintje. In het nieuwe nummer van tijdschrift 't Seghen Waert is een artikel gewijd aan het Structuurplan.

Ondertussen was de groeistad, nu 120.000 inwoners en derde stad van Zuid-Holland, een walhalla voor planologen. Met zo'n jonge planoloog van toen heeft de redactie gesproken en het verhaal opgetekend: zijn opleiding, het begin van het werk in een bijna ambtenarenloos Zoetermeer en de zoektocht naar de ziel van de stad.

Gepubliceerd in: 't Seghen Waert 37-3 (2018)