Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 23 november 2016

Contactgegevens
Dorpsstraat 132
2712 AN Zoetermeer
E info@oudsoetermeer.nl

Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Architectuurgids Zoetermeer

Zoetermeer wordt vaak bezocht door toeristen van over de hele wereld. Ze komen niet voor Snowworld, het Stadshart of het pittoreske dorp en de meer dan honderd monumenten maar voor de architectuur. De stad is namelijk een staalkaart van 50 jaar architectuur en stedenbouw. In 1966 ging de eerste paal de grond in om het dorp van 9700 mensen te laten uitgroeien tot een stad van 100.000 inwoners. In korte tijd en compact om het Groene Hart niet al te veel aan te tasten. In die afgelopen vijftig jaar leverde dat iconische galerijflats op, gestapelde huizen, dekkenplannen, bloemkoolwijken, kleurrijke gebouwen, parkeergarages annex tuinen, kronkelende en vervolgens weer rechte straten, een spoorlijn als krakeling door de wijken, laagbouw en weer terugkeer naar torens.

Het was hoog tijd om die ontwikkeling op papier te zetten, in één boek. Met hulp van een groepje specialisten heeft Joosje van Geest de bouw en de architectuur van Zoetermeer prachtig geschetst. In 256 pagina’s wordt een beeld gegeven van vijftig jaar werken aan de stad. Naast een uitgebreid inleidend deel in bijna honderd pagina’s worden per wijk hoogstandjes op architectuurgebied naar voren gehaald, 129 in totaal. Daarbij gaat het vaak om verborgen pareltjes, naast de bekende rijks- en gemeentemonumenten. Over verrassend groen tot aan de koeien op muziektempel De Boerderij, alweer verdwenen iconen als Wijkcentrum Meerzicht, de Zoetermeerlijn, de ‘Apenrots’ aan het Douzapad in Palenstein, het Tamson-bedrijfsgebouw, het botenhuis van Pocahontas aan de Zoetermeerse Plas, de Follies in Rokkeveen en het winkelcentrum Oosterheem. Verrassende kleuren zijn te vinden in het sportcentrum aan het Willem Alexanderplantsoen, Biblion in Oosterheem en de torentjes in de Houtbuurt in Rokkeveen.

Het boek telt vele nieuwe foto’s, vooral genomen door Dick Valentyn. De architectuurgids kost 19,50 en is in de boekhandel en op bol.com te koop.