Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 15 oktober 2014

Contactgegevens
Dorpsstraat 132
2712 AN Zoetermeer
E info@oudsoetermeer.nl

Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer

ambtsketen Zegwaart (Zoetermeer) terecht

Na jarenlang speuren is de ambtsketen van Zegwaart terug in Zoetermeer. In 1935 zijn de dorpen Zegwaart en Zoetermeer gefuseerd tot Zoetermeer en lag de ambtsketen van Zegwaart ongebruikt in de la. Toen burgemeester L. Middelberg, die de fusie had bewerkstelligd, in 1938 naar Ede vertrok, gaf de gemeenteraad hem de keten mee als bewijs van waardering voor zijn gedane werk. Zijn jongste dochter Anna erfde deze in 1963 en liet hem na aan haar zoon. Zo kwam de ambtsketen terecht bij de familie Rutgers. Door speurwerk van Ronald Grootveld kwam de keten na 75 jaar weer boven water en de familie Rutgers besloot deze te schenken aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Ambtsketens werden in 1852 door minister Thorbecke verplicht gesteld. Burgemeesters moesten deze verplicht dragen als zij zich in functie in het openbaar vertoonden en bij het voorzitten van de gemeenteraad. De minister liet de keuze tussen een oranje zijden lint of een zilveren ketting, maar in ieder geval moest er een penning met rijks- en gemeentewapen aan hangen. De meeste gemeenten lieten snel een ketting met penning maken, mogelijk aan de hand van vaste modellen. Zo waren de ketens van Pijnacker, Nootdorp en Boskoop dezelfde als die van Zegwaart.