Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 15 mei 2015

Contactgegevens
Kloosterwei 113
2361 XH Warmond
E info@warmelda.nl

Warmond, Historisch Genootschap Warmelda

Herdenkingsjaar WO2 in Warmond

Het is dit jaar alweer 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog afliep. Ter gelegenheid daarvan heeft het Historisch Genootschap Warmelda een aantal artikelen, eerder verschenen in haar verenigingsblad, vrijgegeven en op internet gepubliceerd.

Allerlei aspecten van de oorlog komen daarin aan bod en alle verhalen houden verband met Warmond. Zoals de strijd in de lucht, met de dood van de Warmondse vliegenier Herman Vallentgoed in 1940, of de noodlanding van een Britse Lancaster in de Lakerpolder in 1943. Ook valt te lezen over de activiteiten van de nazi's en gelijkgestemden in Warmond: de Jeugdstorm (de Nederlandse variant van de Hitlerjugend), de inzet van de Vergeltungswaffe 1 (V1) in het bos van Krantz, en ook de droevige moord op de Warmondse burgemeester Ketelaar na Dolle Dinsdag. En natuurlijk ook over het leven van de bevolking, met een verhaal over Warmondse onderduikers, dagboekaantekeningen over de oorlogswinter 1944 en zelfs over de razzia die op 26 november van dat jaar in het dorp plaatsvond.

Dit alles is te vinden op academia.edu.