Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 15 augustus 2021

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Hendrik Derk ter Wee, burgemeester van Voorhout

Hendrik Derk Terwee is in 1812 in Zwolle geboren. Hij werd amateur kunstschilder, zoutzieder en burgemeester van Oegstgeest. Daar herinneren de Terweeweg in Oegstgeest en het Terweepark bij station Leiden (alle huizen zijn er inmiddels gesloopt) aan zijn langdurige plaatselijke rol als burgervader.

Wat weinigen weten is dat Ter Wee, zoals hij in 1812 in een geboorteakte van de toen pas bestaande Burgerlijke Stand werd ingeschreven, ook de langstzittende burgemeester ooit van de gemeente Voorhout is. Met een gemiddelde zittingsduur van twaalf jaar voor de zestien Voorhoutse burgemeesters steekt Ter Wee er met zijn vijfendertig jaar ruim bovenuit.

Voorhout-Oegstgeest
HKV besteedt in het zomernummer van Dwars Op aandacht aan deze burgemeester. Na het vertrek van zijn voorganger mr. Eduard Van Olden bestuurde Ter Wee van 1860 tot 1895 naast Oegstgeest ook Voorhout. Ter Wee heeft nooit in Voorhout gewoond. Met een knipoog beschrijft de HKV dat hij wel de wijsheid bezat om voor zijn enige kind, Margaretha Gesiena een huis te laten bouwen in Voorhout. Zijn twee oudste kleindochters uit het huwelijk van Margaretha met Wicher Lamoraal Wichers zijn dan ook aan de Herenstraat in Voorhout geboren.

Enthousiast
Ter Wee was burgemeester in een roerige periode, nationaal en internationaal, zowel met betrekking tot de politiek als religie. Cholera epidemieën teisterden het land in 1866-1867. De industriële revolutie heeft in die periode ook de sociale verhoudingen wezenlijk beïnvloed. Er was sprake van toenemende armoede in de tweede helft van de negentiende eeuw. Maar de inwoners van Voorhout waren enthousiast over hun burgervader. Dit uitte zich onder andere bij zijn 25-jarig jubileum met een intocht in open rijtuig bespannen met vier paarden. Achttien in wit geklede meisjes bestrooiden de burgemeester daarbij met kleurig papier. Een uitbundige viering, met als cadeaus: een prachtig schrijfbureau en twee kristallen vazen op zilveren voet.
Deze uitgave van de Dwars Op (nr. 72) wordt binnenkort bij de HKV-leden bezorgd met daarin een uitgebreid artikel over de burgemeester.

Foto: Burgemeester Ter Wee met echtgenote, dochter en vriendinnen omstreek 1865. (Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken)