Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Donderdag 8 april 2021

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

De onverzettelijke Ds. de Haan en Voorhoutse Hippies

Wat hebben dominee Pieter de Haan en hippies met elkaar gemeen? In feite niets. Echter, van zowel ds. De Haan als de hippies staat in de nieuwste Dwars Op een artikel.

Voorhoutse hippies in de jaren zestig
In de lente-uitgave van het historisch tijdschrift Dwars Op verhaalt de Historische Kring Voorhout (HKV) deze keer in een herkenbaar artikel over een stel vrienden rond De Smultent van ‘Rooie’ Niek Bakker en zijn vrouw Nel Zuidhoek in Voorhout.

Bakkie
Een groep jongens hangt op de Nagelbrug en kijkt naar de langsrijdende toeristenbussen en de meiden die naar en van Noordwijk fietsen. ’s Morgens komen vrachtwagenchauffeurs ‘een bakkie met een balletje doen’, een kopje koffie met een bal gehakt. Het is 1965-1966. De vriendengroep Peter van der Werf, Nico Bakker, Tinus Zuidhoek, Cock Slobbe en Gerard Meijer laten hun haren groeien tot lange lokken en voelen zich aangetrokken tot de hippiebeweging. De buschauffeurs van de NZH willen nog wel eens doorrijden als ze een jongen met lang haar bij de halte zien staan. De jongens hangen de Flower Power-beweging aan, zijn vredelievend en luisteren naar psychedelische muziek.

Geen nozems
Peter (Kick), Nico (Nick) en Tinus (Tich) rijden op een bromfiets van het merk Puch. De Provobeweging in Amsterdam wordt eenmalig bezocht, maar daar zijn ze nog iets te jong voor. Joop Brussee die bij de Postbrug woont en Harry Bos uit Oegstgeest sluiten zich bij de vriendengroep aan. De jongens willen expliciet niet aangezien worden als nozems, want nozems hebben vetkuiven en achterover gekamd haar.

In de zomer hangen ze vrijwel dagelijks rond bij de 8-hoekige fontein met Janus op het Vuurtorenplein in Noordwijk. Ze willen zoals de hippies op de Dam in Amsterdam zijn. Meisjes groeperen eromheen en laten zich mét of zonder medewerking in de fontein gooien. De jongens liggen in de zon, bekijken toeristen en hebben zelf ook veel bekijks. Ook Duitse jongeren die op vakantie zijn, ‘halbstarken’, Duitse nozems, sluiten zich tijdelijk aan. Peter heeft een naald met een kurk en een potje Oost-Indische inkt bij zich. Daar tatoeëert hij zichzelf en ook anderen mee. Bij thuiskomst zullen niet alle Duitse en Engelse moeders er blij mee geweest zijn. Hiermee is het verhaal nog niet helemaal verteld. In een volgende Dwars Op publiceert de HKV een vervolg over de Voorhoutse hippies.

----------

Pieter de Haan, een onverzettelijk predikant
Een eeuw geleden was Pieter de Haan dominee van de Nederlands Hervormde Gemeente in Voorhout. De in 1890 in Ophemert geboren predikantenzoon wordt hier op 2 mei 1917 door zijn vader bevestigd en is daarmee de opvolger van ds. Bas Ter Haar Romeny. Pieter is kort daarvoor getrouwd en het echtpaar De Haan-Liegeois krijgt in het Boerhaavehuis twee dochters.

Voorhout deelt tot 1920 nog een burgemeester met Oegstgeest, J.G.M. van Griethuijsen. Maar in 1920 mag de dominee, als een der notabelen, de eigen burgemeester G. Bulten in Voorhout verwelkomen. Ds. De Haan staat ook aan de basis van een Stichting ter Oprichting en Instandhouding van Christelijke Scholen. Deze school wordt op 9 maart 1922 officieel geopend aan de Voorhouterweg, thans Jacoba van Beierenweg. In overleg en samen met pastoor Schravenmade (Goeie Piet) wordt door ds. De Haan een eeuwenoud dossier, dat nog dateert van de tijd van de reformatie met betrekking tot de verdeling van de goederen van de H. Geest en Buitenarmen, afgehandeld en gesloten.

Engelandvaarders
Op 1 juni 1924 wordt Pieter de Haan eervol emeritaat verleend wegens zijn aanstaande vertrek naar Antwerpen. Hij wordt daar predikant bij de Belgisch Nationale Kerk. Het laatgotische kerkgebouw aan de Lange Winkelstraat in Antwerpen dateert van 1615. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt de woning van het gezin De Haan deel uit van een reeks adressen in de Van Niftrik route. Deze ontsnappingsroute wordt gebruikt door Engelandvaarders en vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen. De Leidse studenten Pierre Louis d’Aulnis de Bourouill en Cees Droogleever Fortuyn zijn de eersten die deze route gebruiken. Ze komen bij Henk van Dulken aan de Italiëlei in Antwerpen terecht. Nadat Van Dulken en zijn zoon door de bezetter zijn opgepakt, biedt dominee De Haan aan Van Niftrik verder te helpen. Het aanbod is risicovol omdat de relatie tussen beide families algemeen bekend is. Er worden soms wel zes passanten tegelijk opgevangen voor de duur van tien tot twintig dagen.

Onderscheiden
Pieter de Haan is in 1936 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau en wordt in 1951 bevorderd tot officier in de orde. Hij is drager van de Erkentelijkheidsmedaille in zilver, Officier in de Kroonorde van België, Ridder in de Leopoldsorde en Drager van het Burgerlijk Ereteken eerste klas van België. Na zijn emeritaat verhuizen Pieter en Nelly de Haan naar Driebergen. Pieter overlijdt op 2 maart 1962 in Haarlem en wordt in Driebergen begraven.

Bijschrift foto's. Dominee de Haan. Hippies omstreeks 1966 in de Willem Botsstraat in Voorhout. Vlnr Cock Slobbe, Nico Bakker, Peet van der Werf, Tinus Zuidhoek en Gerard Meijer

Cover DO71