Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 8 september 2020

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

De markante geschiedenis van groentezaak Van der Maat

Voorhout - Al meer dan 80 jaar zetelt aan de Herenstraat 59 een groentewinkel – dat betekent voor de meeste Voorhouters ‘sinds mensenheugenis’. Die winkel is een bijzondere mengeling van traditie en vernieuwing. En de huidige groenteboer Ted van der Maat (in Voorhout genaamd Ted Maat) is al even markant als zijn zaak.

Afgebrand

Jan van der Maat, de vader van Ted, komt uit Zoeterwoude. Als in 1935 zijn ouderlijk huis afbrandt, worden de kinderen uit huis geplaatst en komt Jan in Voorhout terecht. Na drie jaar te hebben gewerkt als bezorger begint hij een eigen groentezaak, wat niet heel erg voor de hand lag. Voorhout telde maar een paar straten, veel mensen hadden een volkstuin en er was al een groentewinkel.

 Bezorging

Vanaf 1963 is Ted bij zijn vader in de zaak. In die tijd hebben ze behalve de winkel ook een bezorgdienst. Eerst met een bakfiets en later met twee speciale bestelauto’s gaan ze langs de deuren. In die periode komen de groenten bijna allemaal uit de eigen regio en zijn ze dus ook heel seizoensgebonden. Vanaf de jaren tachtig verandert dat ingrijpend en komen de meeste groenten uit het buitenland. Het langs de deuren gaan door leveranciers van etenswaren raakt dan ook uit de gratie.

 Pinnen?

Hoewel de winkel in 1980 behoorlijk is verbouwd, herinnert veel nog aan vroeger. In een aantal opzichten is Ted van der Maat behoudend: een pinautomaat heeft hij bijvoorbeeld niet. Hij doet zijn best om lokale en dus seizoensgebonden groenten te verkopen. Dat is zowel ouderwets als modern te noemen. En ronduit vooruitstrevend is zijn samenwerking sinds 2018 met To Maat. Dat is een inmiddels zeer succesvol initiatief van Marjolijn Balk om in de regio groenteburgers te verkopen. Ted van der Maat bood Marjolijn indertijd gratis de mogelijkheid om de burgers bij hem te bereiden en was dus ook de eerste winkel die ze verkocht.

In de zomeruitgave van Dwars Op, nummer 69, het tijdschrift van de Historische Kring Voorhout (HKV), staat een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de groentewinkel van Ted van der Maat.

 Bijschrift: De familie Van der Maat voor hun winkel aan de Herenstraat 59 (vermoedelijk medio jaren 50).