Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zaterdag 9 mei 2020

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Feestelijk randje Molen de Hoop Doet Leven

Voorhout, 9 mei 2020 - De Nationale Molendagen zijn in het weekend van 9 en 10 mei 2020 gepland. Het is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis die veel bezoekers trekt. Door de geldende maatregelen rond het coronavirus mogen ook de molens geen bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendagen af te gelasten. Ook de Friese molenaars, verenigd in het Gild Fryske Mounders sloten zich hierbij aan. De Molendagen worden niet verplaatst naar een later moment in het jaar. De verschillende molenorganisaties roepen alle molenaars nadrukkelijk op om mee te doen met de Open Monumentendagen (OMD) met als thema ‘Leermonument’. De OMD vindt op 12 en 13 september plaats, uiteraard op voorwaarde dat de overheidsrestricties dan zijn opgeheven.

Monumentenchildjes
Bij de molen Hoop Doet Leven, aan de Elsgeesterweg en Leidsevaart in Voorhout, was er toch een klein feestje. In 2019 hebben de cultuur historische organisaties in Teylingen de handen ineen geslagen en besproken welke gezamenlijke activiteiten ontwikkeld kunnen worden. Een resultaat van dit overleg is het aanvragen en plaatsen van monumentenschildjes op de rijks- en gemeentelijke monumenten die Teylingen rijk is. Gesubsidieerd vanuit een erfgoedbudget door de gemeente worden de bordjes nu geplaatst. Zaterdag 9 mei was de Hoop Doet Leven aan de beurt.

Geplaatst
In aanwezigheid van molenaar W. Waltman is ’s morgens door Chris Breeschoten van de Historische Kring Voorhout (HKV) het bordje geplaatst dat voor iedereen duidelijk maakt dat het hier cultureel erfgoed betreft.
De molen is in 1999 vanuit Rijnsburg verplaatst naar de huidige locatie. Plannen voor nieuwbouw van de veilinggebouwen van Flora maakten het noodzakelijk om naar een alternatieve plek te zoeken. De molen heeft immers ruimte nodig om de wind te vangen. In de polder Elsgeest werd een nieuwe plek gevonden, dicht bij de plaats waar in het verleden de molen Zelden van Pas het waterniveau in de polder op peil hield. De Hoop Doet Leven werd ontdaan van alle delen die verwijderd kunnen worden waarna de romp in een indrukwekkende operatie over water en over de weg naar zijn nieuwe plaats werd getransporteerd. Een impressie van de verplaatsing is te zien op de website van de HKV.

Met het plaatsen van het rijksmonumentenschildje is bevestigd dat de voormalige Rijnsburgse molen is omarmd door Voorhout en terecht te boek staat als nationaal erfgoed.
De HKV en de molenaars van de Hoop Doet Leven overleggen momenteel of en hoe de molen opgenomen kan worden in de planning voor de Open Monumenten Dag die in Voorhout op 13 september zal plaatsvinden. (Foto: HKV, Kees den Elzen)

Hubert Heuzen maakte op 13 mei een korte impressie vanuit de lucht van de molen.