Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 23 april 2020

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Ode aan Els Kat-Bouwmeester

Op vrijdag 13 maart, aan het begin van de coronacrisis, vond het afscheid plaats van Els Kat-Bouwmeester. Ze is 82 jaar geworden en was nog tot voor kort een prachtige, vitale, gezellige en vlotsprekende dame. In de Kleine Kerk had zich een handjevol mensen verzameld om Els uitgeleide te doen en haar kinderen en kleinkinderen een hart onder de riem te steken. Ach, wat zou dat toch anders geweest zijn als we nog frank en vrij in de wereld rond hadden kunnen lopen zoals vóór het coronatijdperk. De Kleine Kerk en café Boerhaave zouden een stuk beter gevuld zijn geweest, want Els is tientallen jaren in Voorhout een bekende persoonlijkheid geweest.

Els Kat-Bouwmeester, onder Voorhouters ook wel bekend geweest als Els van der Bent-Bouwmeester, is in 1937 in Noordwijkerhout geboren. Na haar huwelijk met Piet van der Bent verhuist ze in 1959 naar de Irenestraat in Voorhout. In 1969 ziet ze een advertentie van Buijze Pers. Ze solliciteert en mag na een gesprek met Loe Buijze meteen beginnen als freelancer. Het levert zeven cent per zin op. Ze moet wel zelf de telefoon- en reiskosten betalen. Els is de enige lokale correspondent van De Voorhouter.

Concurrent

In 1977 krijgt Voorhout er het Voorhouts weekblad van Drukkerij Verhagen bij. Chris Verhagen zoekt een correspondent voor Voorhout en staat opeens met een taart voor haar deur. Hij biedt het dubbele bedrag per regel. Els denkt dat ze dat er wel bij kan doen, maar Loe Buijze laat weten: ‘Je mag niet meer voor mij schrijven, want dat is een concurrent’. Wil Goslinga-van der Kroft wordt haar opvolger bij De Voorhouter.

Eigen Doka

Els haalt ook advertenties op en haar takenpakket zal zich nog verder uitbreiden. Een fotograaf komt vaak te laat op bijeenkomsten waar Els verslag van doet. Als de fotograaf een keer helemaal niet komt besluit ze om voortaan haar oude camera mee te nemen. Vanaf dat moment is ze ook fotograaf. Ze richt een donkere kamer in op zolder en drukt haar eigen foto’s af. Dat is met name bij kleurafdrukken een secuur werkje.

Nieuwe reporter

Tijdens vakanties neemt Ricky Josten voor Els waar. In 1987 kan Ricky echter niet. Fer Knop is net met pensioen gegaan en verveelt zich dood. Het verzoek om als verslaggever waar te nemen, beantwoordt hij met een lach ‘van oor tot oor’. Een nieuwe reporter is ontwaakt. Voortdurend en voor de rest van zijn leven rijdt Fer met regenjas en helm, op zijn brommer door het dorp voor het Voorhouts Weekblad. Dit geeft Els ruimte om zich te concentreren op al haar andere werkzaamheden. Ze gaat dan ook voor het nieuwe Witte Weekblad schrijven en fotograferen. Els verslaat al met al ‘duizenden’ vergaderingen.

Huwelijk

In 1988 trouwt Els met Peter Kat. Hij wordt de liefde van haar leven. Boven haar stukjes en reportages prijkt voortaan de naam Els Kat-Bouwmeester, ook nadat Peter in 1998 plotseling komt te overlijden. In 2006, als Els 69 jaar oud is, stopt ze met werken dat haar te zwaar is geworden.

'Grande dame'

Afgelopen winter heeft de HKV met Els gesproken over haar leven en werk, niet wetend dat zij nog maar zo kort te leven had. Het verhaal van Els staat in de Dwars Op 68, voorjaar 2020, die dezer dagen bij de leden op de deurmat valt. Het is een eerbetoon aan een ‘grande dame’ die het verdiende om zelf eens in het zonnetje gezet te worden, maar die dit helaas zelf niet meer heeft mogen meemaken.