Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 13 april 2020

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Kruidenier Mosseveld buurtschap Teylingen (Voorhout)

Veel middenstanders maken momenteel moeilijke tijden mee. Winkels zijn gesloten en als ze niet dicht zijn blijft de aanloop en daarmee de omzet beduidend achter van wat gewoon was. De ouderwetse kruidenier  maakt deze crisis niet meer mee. Al enkele decennia geleden hebben de dorpskruideniers, winkels in grutterswaren of koloniale waren en comestibles zoals dat destijds heette, de deuren gesloten. Supermarkten, waar de klant zelf de voorverpakte artikelen kiest en bij een kassa afrekent, hebben hun klanten overgenomen.

De Historische Kring Voorhout (HKV) vertelt in Dwars Op 68 de geschiedenis van kruidenier Mosseveld met zijn winkel aan de Teylingerlaan in Voorhout. Een familiewinkel, of eigenlijk gezinswinkel, waarin alle gezinsleden meewerken om de zaak te laten draaien en te houden.

Het grootste deel van de afzet wordt aan huis bezorgd nadat de kruidenier eerder op bezoek is geweest om ‘te horen’ aan welke zaken behoefte is. Vervolgens worden deze artikelen verzameld en bezorgd, eerst met een transportfiets, later met een bakfiets en uiteindelijk met een bestelauto. De rekening volgt later en wordt in stukjes en beetjes betaald. Mogelijk wordt ie helemaal voldaan als de kinderbijslag is ontvangen, of door de kleine bollenkwekers op 1 november, als de geleverde bollen betaald zijn. In de jaren na de oorlog fungeerde de gemiddelde middenstander als bank waar, weliswaar kleine, kredieten werden verstrekt.

Een kruidenier in het buurtschap Teylingen heeft natuurlijk zowel klanten in Voorhout als in Sassenheim. Er is ook nog een klantenkring in andere dorpen als het bezorging betreft. Maar de concurrentie is groot. Een halve eeuw geleden waren de kruidenierswinkels dik gezaaid. Namen als W. Borst, G. van Egmond, Cor van Goeverden, J.A. Mathôt, G. Maurits, J. van Nieuwkoop, Koos Oudshoorn, de weduwe D. Roosa en W. Zijerveld zijn collega en concurrent van Henk Mosseveld. Maar ook uit onverwachte hoek is er concurrentie. C. van Velzen van café Eigenzorg aan het Soldaatje is ook nog leverancier van grutterswaren. Zo wordt met de lokale kruideniers ingeschreven voor de levering van de kindertraktaties tijdens Koninginnedag bij zowel de Oranjevereniging van Sassenheim als van Voorhout.

Maar in 1973 komt er een einde aan de kruidenierswinkel van Mosseveld. De concurrentiestrijd wordt beslecht in het voordeel van de supermarkten. Henk jr. gaat in dienst bij een groothandel en wordt nog later bedrijfsleider bij de Dagmarkt. In Dwars Op 68, de uitgave van het voorjaar van 2020, die binnenkort bij de leden van de HKV op de mat valt, staat de geschiedenis van drie generaties Henk Mosseveld aan de Teylingerlaan beschreven.