Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 20 december 2019

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Slijterij Kerkvliet in Voorhout

In de laatste Dwars Op van 2019, uitgegeven door de Historische Kring Voorhout (HKV), wordt het verhaal over café-restaurant Boerhaave van Willem en Jo Kerkvliet vervolgd. De slijterij behorend bij Boerhaave werd overgenomen door Cees en Ellen Kerkvliet-Wesseling. Omdat het café-restaurant werd uitgebreid, moest de slijterij verhuizen. Tegenover café Boerhaave aan de Herenstraat stond een woning met aangrenzend een bollenschuur met gebroken dak. Dit pand was van schilder Van der Plas. In de woning woonde op dat moment de familie Koolloos. De bovenverdieping van de bollenschuur was in gebruik als werkplaats voor Van der Plas en beneden werd het als garage verhuurd aan buurman Bernard Schulte. Die had daar niet alleen een Mercedes staan, maar ook lag hier carbid opgeslagen. In de jeugd van Cees Kerkvliet werd daar nog wel eens wat carbid gepikt om ‘kleine ontploffinkjes’ te veroorzaken. Dit tot grote hilariteit van de deugnieten. Het pand en de reeds klaarliggende tekeningen voor nieuwbouw werden door Cees en Ellen Kerkvliet overgenomen en in 1968 verrees er een nieuw pand op het adres Herenstraat 122. De slijterij werd geopend door burgemeester G.A. Stolwijk. Omdat die onvoldoende opbracht werd de drankenwinkel gecombineerd met de verkoop van antiek. Op zekere dag kwam de politie binnen met de mededeling dat er aangifte was gedaan. De slijterij moest gescheiden worden van de antiekwinkel. Om dit te realiseren werd de naastliggende garage in 1978 verbouwd tot een kleine winkel.

L-Speelgoed

In 1988 werd de slijterij overgenomen door JeKa en nog later, in de jaren negentig, door Mitra. Cees Kerkvliet kwam hiermee in loondienst en voor het eerst kon hij vrije dagen opnemen en met het gezin op vakantie gaan. Ellen runt van 1988 tot 1997 een speelgoedwinkel genaamd L-speelgoed in de eerder verbouwde garage. In het dorp was hier op dat moment echt behoefte aan. Wanneer de familie van den Berg aan de Boekhorstlaan ook een speelgoedwinkel opende, stopte Ellen met de zaak en ging met vervroegd pensioen. In 1999 volgde Cees haar voorbeeld en ging met de VUT. Het winkelpand werd in 2003 gekocht door de aannemer de inmiddels overleden Gerard van der Hulst.

Bijschrift foto: De voormalige woning en schuur Herenstraat 122, waar de slijterij werd gevestigd.

Meer artikelen in Dwars Op 67 -->