Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 22 september 2019

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Voorhoutse Restauratieprijs 2019 uitgereikt

Op zaterdag 21 september is op het adres Jacoba van Beierenweg 51 de HKV-Restauratieprijs 2019 uitgereikt. De Historische Kring Voorhout kent deze prijs in principe jaarlijks toe aan een pand dat zorgvuldig en met handhaving van historische elementen gerestaureerd is. Daarmee wil de vereniging een bijdrage leveren aan het behoud van bebouwd erfgoed in Voorhout.

De onderscheiden woning is onderdeel van een bollenerfgoed ensemble op de nummers 49 en 51. Het betreft de vrijstaande kwekerswoning met huisnummer 51 en twee achter elkaar geplaatste bollenschuren op nummer 49. De woning is in 1910 gebouwd aan de toenmalige Voorhouterweg in opdracht van Piet van der Hulst, in Voorhout bekend als ‘kleine Piet’. Naast de voordeur bevindt zich de eerste steen. Er is een markant gemetseld bord in de voorgevel met stichtingsjaar ‘Anno 1910 Domino’. Oorspronkelijk stond die tekst met de naam Bloemoord op een houten bord in de topgevel. Zoon Dirk van der Hulst ging na zijn huwelijk het huis bewonen. Hij heeft de voorgevel voor de helft vernieuwd en met oude stenen gerenoveerd. In 2008 is het pand verkocht aan woonstichting Vooruitgang waarna de Buiten Schoolse Opvang (BSO) er introk. Stan en Marjolein Uljee kochten het huis in 2018 en hebben het in 2019 liefdevol opgeknapt.

Architectonische kwaliteit

De kwekerswoning heeft een speelse architectonische kwaliteit. Het is een asymmetrische voorgevel met erker en balkon met gemetselde balustrade. Het heeft één bouwlaag, met mansarde kap en een aanbouw achterzijde uit de tachtiger jaren. De voorgevel is tamelijk uniek met rode baksteen met gele strekkenlagen en togen boven de ramen. Dit is typerend voor die periode van 1900 tot 1915. Het heeft een getrapte gevelbeëindiging met inzwenkingen en toppilasters en horizontale nokbeëindiging. Dit verhult de gebroken kap erachter en zorgt voor wat meer theater aan de voorgevel, dus representatief voor de eigenaar.

De HKV is erg blij dat de familie Stan en Marjolein Uljee dit pand gekocht hebben. Na deze fraaie restauratie kan iedereen weer lange tijd genieten van de prachtige gevel, zo zichtbaar langs een van de uitvalswegen van Voorhout. De HKV spreekt daarbij de wens uit dat de huidige, of toekomstige eigenaren van de naastgelegen bollenschuren geïnspireerd worden om ook dat bollenerfgoed te restaureren. Daarmee zal dit agrarisch erfgoed in de lintbebouwing langs de Jacoba van Beierenweg bewaard voor degenen die na ons komen.

Erfgoed

Wethouder Arno van Kempen memoreert het belang dat het gemeentebestuur van Teylingen hecht aan ons erfgoed waarbij er nu ook aandacht is voor immaterieel erfgoed. In de lopende raadsperiode moet daarvoor een verordening worden voorbereid en goedgekeurd. Naast de bekende rijks- en gemeentelijke monumenten is er nu een lijst van 75 objecten die de moeite waard zijn om als beeldbepalend te worden aangewezen. Het is nu aan de bevolking en gemeenteraad om er vervolg aan te geven. Voor de geïnteresseerden is er op dinsdag 24 september een inloopavond over dit onderwerp. Het ensemble waar we nu te gast zijn staat ook op de lijst. Deze kwekerswoning is daarmee een terechte prijswinnaar.. De wethouder en de eigenaren onthullen vervolgens gezamenlijk het HKV schildje naast de voordeur dat de toekenning van de restauratieprijs illustreert.

 

Het HKV-schildje wordt onthuld door Stan en Marjolein Uljee met de hulp van wethouder van Kempen.

Tenslotte wordt door de ambachtsheer Kim Coster van Voorhout en de voorzitter van de HKV Cok van Steijn een schilderij van het gerenoveerde pand, geschilderd door Janneke Zandbergen, overhandigd aan Stan en Marjolein Uljee.

Stan en Marjolein Uljee, HKV voorzitter Cok van Steijn en ambachtsheer Kim Coster van Voorhout met echtgenote Marion.

Foto's: Kees den Elzen (HKV)