In het nieuws
Voorhout, Historische Kring Voorhout
Cok van Steijn (HKV) ontvangt eerste exemplaar van Verdwenen Voorhout
Jos Warmenhoven maakte in 1977 een schets van het in 1971 gesloopte café De Bonte Koe. Er volgden meer pentekeningen van Voorhoutse panden die verdwenen waren of op de nominatie stonden om te verdwijnen. De tekeningen zijn gebundeld en Cok van Steijn nam 25 mei in het Kenniscentrum van de HKV het eerste exemplaar van Verdwenen Voorhout in ontvangst.
Als architect is Jos een vaardig tekenaar en zijn getekende nieuwjaarskaarten worden breed gewaardeerd. De HKV heeft bij gelegenheid van haar 10-jarig bestaan in 2008 een kleine verzameling van de tekeningen als boekje uitgegeven. De sloop in Voorhout zette echter stevig door. Met één schets per jaar kon Jos het niet bijhouden en hij begon met één per maand zodat hij de achterstand na een paar jaar zo’n beetje had ingehaald. Het tekenen van bestaande gebouwen was een feest. Op boerderijen kreeg hij familieverhalen te horen en men reageerde op tekeningen die hij eerder gemaakt had. Voorhout blijkt een collectief geheugen te hebben dat gaat werken als men er een tekening van ziet. Intussen heeft Jos, nu gepensioneerd, meer dan honderd karakteristieke gebouwen van Voorhout getekend. Daarmee heeft hij genoeg tekeningen voor zijn nieuwjaarskaarten tot ruim voorbij 2050. Hij kreeg het advies om er een boek van te maken. De cultuurhistorische waarde van de gedetailleerde pentekeningen is groot. Het is geen nostalgie, het is geschiedschrijving.
Een ziel
Zaterdag 25 mei overhandigde Jos in het gezellige Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat het eerste exemplaar van Verdwenen Voorhout aan HKV-voorzitter Cok van Steijn. Het boek bevat meer dan honderd tekeningen van panden die verdwenen zijn of bedreigd worden. Ook tekeningen van monumentale gebouwen die door renovatie of herbestemming overleefd hebben, sieren het boek. Alle tekeningen zijn voorzien van een korte tekst, gebaseerd op de herinneringen van de ras-Voorhouter Jos Warmenhoven. Hiermee gaan de afbeeldingen meer leven en krijgen de gebouwen ook een ziel.
Route
Jos heeft gekozen voor een opzet van het boek waarmee het voor een wandeling of als fietstocht door Voorhout te gebruiken is. Een dorpskaart waarop de plaatsen zijn aangegeven waar de gebouwen staan of gestaan hebben helpt daarbij. De tocht door het dorp begint aan de gemeentegrens met Rijnsburg. Via meerdere zijwegen in het oude dorp gaat de wandeling of fietsroute naar Oosthout. Nabij het Kenniscentrum van HKV hebben de boerderijen Kerkzicht en Oosthout gestaan. Voor de HKV is deze opzet een uitgelezen gelegenheid om een Voorhoutse monumentenroute te creëren. Zo’n route kan gevolgd worden tijdens de Open Monumentendag (OMD) in september, of op een mooie zomerdag.
Beeld van de boer
Jos vindt het jammer dat er in Voorhout zo weinig herinnert aan ons boerenverleden. We hebben hier niet alleen de bollen- en bloementeelt gehad. Vroeger was Voorhout een dorp met heel veel veeboeren en er is zelfs jarenlang een melkfabriek in Voorhout geweest. Het zou mooi zijn als we historisch verantwoorde beelden en andere kunstwerken zouden hebben die dit verleden eer aan doen. In ieder geval heeft Jos als eerbetoon aan de boer en boerin van Voorhout op de achterkant van het boek een tekening geplaatst van het beeld van de boer van Henk Oostdam, dat hij even mocht lenen.
Veel mensen die ingetekend hebben voor een exemplaar van Verdwenen Voorhout maakten van de gelegenheid gebruik om het boek af te halen en te laten voorzien van een opdracht van de auteur. Mede door een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen kon het boek betaalbaar gehouden worden met een aanschafprijs van € 25. Daarmee is het een echt bewaarboek geworden met cultuurhistorische waarde. Voorwaar een prachtig Vaderdagcadeau dat tijdens de komende inloopdagen in het Kenniscentrum van HKV aan de Bonekruidstraat 13 aangeschaft kan worden. De oplage is beperkt. Bestellen kan via Jos Warmenhoven.
Foto: Kees den Elzen, HKV