Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 12 april 2019

Contactgegevens
Dr. Schaepmanlaan 6
2215 NG Voorhout
T 0252 211280
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Pieter Berbée, markant wethouder in Voorhout

Sinds Voorhout in 1813 een gemeenteraad heeft, zijn er vele tientallen wethouders geweest. Sommige van hen hebben een opvallende staat van dienst in de gemeenschap gehad. Een van de markantste wethouders was ongetwijfeld Pieter Berbée.

Ons Genoegen

Piet Berbée is in 1864 in Voorhout geboren. Hij is een succesvol bollenkweker en –exporteur en staat in 1895 aan de wieg van de lokale afdeling van de branchevereniging KAVB. Hij is in 1899 medeoprichter van de Voorhoutse IJsclub en een jaar later een van de initiatiefnemers om een harddraverij te houden tijdens de kermis. Piet is ook kassier van de Coöperatieve Onderlinge Spaar- en Voorschotbank. En in 1903 wordt hij lid van de gemeenteraad, wethouder en ambtenaar van de burgerlijke stand.

Voor zijn huwelijk laat hij een fraaie woning bouwen aan de toenmalige Hoofdstraat, nu Herenstraat. Zijn toekomstige echtgenote Quirina Romijn legt de eerste steen. Er zijn veel mooie gebouwen in Voorhout afgebroken, maar tot ‘ons genoegen’ kunnen we ook vandaag nog van het fraaie pand op Herenstraat 100 genieten. 

Parochiehuis

Pieter Berbée, bijgenaamd Witte Piet, is dus raadslid en wethouder. Zijn naam staat samen met die van burgemeester J.C.M. van Griethuijsen en wethouder P. Warmerdam op de herinneringsplaquette van de ingebruikname van het toenmalige nieuwe raadhuis in 1907. Deze herinneringsplaquette siert nu de entree van het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) aan de Bonekruidstraat.

Piet Berbee is ook degene die zijn bollenschuur verkoopt op de plek waar het Parochiehuis komt. Later wordt dat De Toog / Het Wapen van Voorhout, nog later Cheers! Piet verhuist uiteindelijk naar Overveen, de plaats waar zijn voorvaderen vandaan komen.

De Voorhoutse geschiedenis van Pieter Berbée staat in de lente-uitgave van Dwars Op beschreven. Dit tijdschrift brengt de HKV drie keer per jaar uit. Tijdens de inloopmomenten van HKV, op de tweede woensdagmiddag en de laatste zaterdagmorgen van elke maand, is de plaquette en zijn ook foto’s van het toenmalige raadhuis te zien.

Foto: Kees den Elzen, 2019.