Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 30 maart 2019

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Historische Kring Voorhout lanceert website oude foto's

Beeldbank oude foto's live

Voorhout – De Historische Kring Voorhout lanceerde woensdag 27 maart haar website met een nieuwe beeldbank van oude dorps- en familiefoto’s. In de beeldbank is beeldmateriaal van de vereniging, de klassenfoto’s en beeldmateriaal van de voormalige gemeente Voorhout (GAV) opgenomen. De HKV heeft zich daartoe aangesloten bij het Genootschap Zijper Collectie en Beheer Systeem (ZCBS).

Tijdens de Algemene Ledenvergadering is de beeldbank met oude foto’s online gegaan. Bij de vereniging staan 10.000 beelden geregistreerd. Een even zo groot aantal schreeuwt om genummerd, ingevoerd en beschreven te worden. Op dit moment zijn bijna 2000 verenigings-, 150 GAV- en 400 klassenfoto’s op de nieuwe website doorzoekbaar. Dat aantal zal zich de komende maanden snel uitbreiden. Er zijn foto’s met auteursrechten die niet op de website getoond mogen worden; de beschrijving daarentegen is wel door iedereen te lezen. De foto’s zijn in het Kenniscentrum van de vereniging te zien. Het nieuwe programma kent uitgebreide zoekfunctie en er zijn diashows voorzien. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van 1000 jaar Voorhout in 1988. Het overzetten van de oude website met klassenfoto’s heeft een hoge prioriteit. Tegelijkertijd worden  alle namen van de leerlingen ingevoerd.

Door dit initiatief van de HKV wordt er meer beeldmateriaal gepubliceerd dan ooit tevoren. Bij elkaar een titanenklus, aldus beeldbankbeheerder Emiel van der Hoeven. Direct naar de beeldbank? Zie: https://www.hkv-voorhout.nl/onderzoek-en-fotoalbums/collecties/

ZCBS
Het systeem waar tot voor kort mee is gewerkt, vraagt veel programmeerkennis. Het beheer is afhankelijk van één persoon en de overdracht in de toekomst wordt lastig. Professionele viewers voor beeldbanken zijn kostbaar en voor historische verenigingen niet te betalen. Om die reden sloot de HKV zich vorig jaar aan bij het ZCBS. Dit programma is voor historische verenigingen gratis. Inmiddels hebben zich 95 verenigingen in voornamelijk Noord- en Zuid-Holland aangesloten. Maar ook daar buiten en zelfs in België wordt het programma gebruikt. Gezamenlijk ontwikkelen zij de verdere professionalisering van het pakket dat geschreven is in Perl. Door deze overstap is de beeldbank van de HKV toekomstbestendig.

Digitaliseren en Wie-Wat-Waar-Wanneer
Naast voorgaande ontwikkeling heeft de HKV professionele apparatuur aangeschaft om de duizenden dia’s en foto’s te digitaliseren. Ook dit materiaal moet  beschreven en ingevoerd worden. Wie wil de helpende hand reiken? Voor reeds ingevoerde foto's geldt de vraag: Wie-Wat-Waar-Wanneer? Daarvoor zoekt de HKV Voorhouters die kennis hebben van het dorp en het dorpsleven. Gezellig met andere Voorhouters op zoek naar namen en het bekijken van oud materiaal? Neem contact op met de HKV.