Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 14 december 2018

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Van Hoeve Ruimzicht naar boerderij Groot Boekhorst

De Historische Kring Voorhout besteedt aandacht aan de historische boerderijenlijn van het dorp, die tegenwoordig grote gaten kent. In Dwars Op 64 komt boerin Tina van der Hulst-Heemskerk (1929) aan het woord over een leven lang op de boerderij.

Eerst woont zij met haar ouderlijk gezin op de boerderij, die de familie Hoeve Ruimzicht heeft gedoopt, aan de Rijnsburgerweg. Later betrekt zij met haar man Piet van der Hulst boerderij Groot Boekhorst aan de Boekhorstlaan, thans Boekenburglaan geheten.

In het eerste deel van deze miniserie komt Hoeve Ruimzicht aan de beurt. Tina’s ouders, Sijme Heemskerk en Sophie van Eeden, kopen de hoeve in 1925. Deze staat er ook nu nog in volle glorie, inmiddels bewoond door hun nazaten.

Tussen 1926 en 1948 worden op deze boerderij dertien kinderen geboren. In de oorlog laat vader Sijme een erker aanbouwen, zodat ze met de dan negen kinderen eindelijk aan één tafel kunnen eten. Aan de buitenzijde van deze erker laten ze de door hun gegeven naam van de boerderij schilderen. Dat is Hoeve Ruimzicht, vanwege het 360-graden-uitzicht naar Rijnsburg, Katwijk, Noordwijk, Voorhout en Leiden. Van daaruit zien ze op 10 mei 1940 de parachutisten bij Valkenburg landen. Ze zien ook de Duitsers bunkers bouwen bij de Noordwijkerhoek, waarvoor de huizen van Dorus en Willem Langeveld en van Jan van Kempen begin 1943 gesloopt worden. Zus Hanna wordt zelfs vanuit de Noordwijkerhoek beschoten als ze ’s morgens de krant ophaalt bij Jaap van Werkhoven aan de Rijnsburgerweg.

Na de oorlog werkt Tina Heemskerk als ‘daghitje’ bij de familie Leen en Agnes van Vliet, van de kaashandel aan de Teylingerlaan 5. Ze helpt daar de zeven kinderen te verzorgen. Als zus Hanna in 1949 trouwt met Wim van Leeuwen en zelf boerin wordt aan de Spoorlaan, komt Tina weer naar huis om in de huishouding te helpen. Haar jongste zusje is dan pas een jaar oud. In datzelfde jaar krijgt Tina verkering met boer Piet van der Hulst, een goede vriend van haar oudste broer Hein. Zij trouwen in 1953 en gaan wonen op de oude boerderij Groot Boekhorst.