Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 7 december 2018

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Voorhoutse burgemeesterspenning in bruikleen

De penning die 26 jaar lang de ambtsketen van de gemeente Voorhout sierde, is terug in de openbaarheid. Op 4 december overhandigde burgemeester Breuer de penning officieel aan de voorzitter van de Historische Kring Voorhout (HKV). De vereniging krijgt de penning in langdurige bruikleen en zal deze in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat tentoonstellen.

In 1980 ontvangt de Voorhoutse burgemeester Thieu van Wouw bij de opening van het nieuwe Broederhuis Nieuw Schoonoord een prachtige nieuwe ambtsketen van de Broedercongregatie van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. De congregatie schenkt de ambtsketen aan de gemeente Voorhout als blijk van waardering en dankbaarheid voor de goede verstandhouding en samenwerking. Met dit cadeau wil men de waardering en het respect aan de gemeenschap overbrengen.

De ambtsketen bevat onder meer zeven plaatschakels die in reliëf verschillende activiteiten in Voorhout weergeven. Zo worden veeteelt en landbouw, bollenteelt, handel, nijverheid, kerkelijke activiteiten en de ruïne van Teylingen weergegeven. Aan de ambtsketen hangt een penning. Aan de ene kant is daar het rijkswapen op aangebracht, op de andere zijde het wapen van Voorhout. De burgemeester, of diens plaatsvervanger, draagt de ambtsketen met het wapen als er namens de Koning wordt gewerkt. Dit is bijvoorbeeld bij het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. Voor formele plaatselijk activiteiten, zoals het voorzitten van een raadsvergadering wordt het Voorhoutse wapen gedragen.

Na de fusie van Teylingen in 2006 zijn er drie ambtsketens. Besloten wordt om de Voorhoutse keten te dragen. Niet alleen omdat dit een cadeau is, maar ook vanwege de symboliek. Er is daarvoor dan wel een nieuwe penning gemaakt met het officiële gemeentelijke wapen van Teylingen met aan de andere zijde het rijkswapen. De Voorhoutse penning verdwijnt vervolgens in het Bestuurscentrum.

In het boekje De Verhalenkaravaan dat door de burgemeester geïnitieerd is, staat het verhaal van de oorspronkelijke schenking. Reden voor de HKV om navraag te doen wat er met de Voorhoutse penning is gebeurd. Deze blijkt al 12 jaar ‘slapend’ en veilig bewaard te worden in een kluis. De HKV verzoekt deze penning te mogen tentoonstellen.

In het kenniscentrum van de vereniging is op dinsdag 4 december door burgemeester Breuer de penning aan voorzitter Cok van Steijn, in aanwezigheid van het voltallige HKV-bestuur, overhandigd. De penning krijgt een mooie plek in een vitrine in de Oosthoutzaal. Na jaren in het donker te hebben doorgebracht, is de penning met het Voorhoutse wapen nu door iedere bezoeker te bewonderen.

In het historisch blad van HKV, de Dwars Op (winter 2018), wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis, de symboliek en het gebruik van deze ambtsketen.

Foto: Historische Kring Voorhout, Hubert Heuzen.